Klajv Barker se probudio iz kome

Za slavnog pisca horora Klajva Barkera, nedavna poseta zubaru mogla je biti kobna.

Prema Barkerovoj poruci objavljenoj prošle nedelje na Tviteru, do komplikacija je došlo krajem januara kada su, tokom stomatološke intervencije, u njegov krvotok dospele opasne bakterije i izazvale toksični šok. Pisac je pao u komu koja je potrajala nekoliko dana.

Govoreći o ozbiljnosti situacije, Barker je naveo da su mu lekari davali male izglede za preživljavanje, sve dok nije počeo nesvesno da se bori, uporno izvlačeći iz grla cevi aparata na koje je bio priključen.

Po buđenju iz kome bio je iznuren i desetak kilograma lakši, ali i srećan zbog povratka “s veoma mračnog mesta”.

Nakon ovog teškog iskustva, slaveći svojevrstan povratak među žive, Barker kao da je dobio još veću želju za stvaralačkim radom. Na kraju kratke poruke upućene svojima poznanicima i poštovaocima putem društvene mreže, kaže:

“Ovde, na ovom svetu nameravam da ostanem. Imam da pišem knjige, snimam filmove i slikam slike. Izgleda da sam kući došao sa nekako čistijim pogledom i intenzivnijim osećajem za svrhovitost postojanja”.

Klajv Barker (1952) je najpoznatiji po zbirkama proze “Knjige krvi”, koje su ga sredinom osamdesetih lansirale u sazvežđe majstora horor žanra. Osim u književnosti, ostvario je izuzetan uspeh i u sferi filmske umetnosti snimivši, između ostalog, i kultni film “Gospodar pakla”. Takođe, potpisao je desetine filmskih scenarija, ali i nekoliko scenarija za video-igre.