Kazuo Išiguro

Kazuu Išiguru Bodli medalja za izuzetan doprinos književnosti

Kazuo Išiguro će dobiti Bodli medalju za 2019. godinu, ugledno priznanje koje dodeljuje jedna od  najvećih i najstarijih biblioteka u Engleskoj – Bodlijanska biblioteka Univerziteta u Oksfordu.

Bodli medalja je kreirana 1646. godine u čast Ser Tomasa Bodlija, koji je obnovio prvu javnu biblioteku u Oksfordu. Od 2002. godine replike medalje dodeljuju se pojedincima koji su dali izuzetan doprinos svetu književnosti, kulture, nauke i komunikacija.

Kazuo Išiguro je nagrađivani britanski pisac, scenarista i pesnik. Rođen je 1954. u Nagasakiju. Još kao dete preselio se s roditeljima u Englesku, gde i danas živi.

Smatra se jednim od najznačajnijih pisaca engleskog govornog područja. Dobitnik je velikog broja književnih nagrada. Njegova dela prevedena su na više od 40 jezika.

Neka od njegovih najznačajnijih ostvarenja su romani Ostaci dana („Bukerova nagrada”), Slikar prolaznog sveta („Vitbredova nagrada”), Zakopani džin, Ne daj mi nikada da odemBez utehe, kao i zbirka Nokturna: pet priča o muzici i sutonu.

2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Bodli medalja će Išiguru biti dodeljena 03. aprila 2019. godine na Oksfordskom književnom festivalu

Godine 2017. priznanje Bodlijanske biblioteke dodeljeno je Kristoferu Tolkinu za urednički rad na neobjavljenim delima njegovog oca Džona R.R. Tolkina.

Kazuo Išiguro dobitnik Bodli medalje za izuzetan doprinos književnosti
Kazuo Išiguro dobitnik Bodli medalje za izuzetan doprinos književnosti