Izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije

Izložba stripskih umetnika Srbije u Domu omladine Beograda

Izložba Udruženja stripskih umetnika SrbijeTreća godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije biće otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda u četvrtak, 4. decembra, u 19 časova. Glavni događaj za profesionalni strip u Srbiji trajaće do 14. decembra, a čast da ga otvori imaće predsednik USUS-a, Zoran Tucić.

Redovna godišnja izložba Udruženja prikazuje pun raspon tekuće umetničke produkcije, od realističkog i karikaturalnog stripa glavnog toka, do avangardnog i eksperimentalnog. Izlažu se radovi više od 250 crtača, scenarista, ilustratora, kolorista i dizajnera koji su članovi Udruženja.

Izložba pokazuje i radove umetnika koji su saradnici najvećih svetskih izdavačkih kuća u Evropi i Americi (“Boneli”, “Lombar”, “Glena”, “Delkur”, “DC”, “Marvel”, “Dizni”, itd), ali i ostvarenja lokalnih scena iz mnogih gradova Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja u kojima Udruženje ima članove.

Ovogodišnji izbor počinje radovima doajena Dragoljuba Nedeljkovića (r. 1920), Novice Kruljevića (1927), Jovana Stojanovića (1936), Brane Nikolića (1936), Laze Sredanovića (1939) i Radivoja Bogičevića (1940), a završava se najmlađim naraštajem stvaralaca stripa u Srbiji, među kojima su Milica Mastelica (1995), Jelena Vučić (1993), Marijana Kostić (1996), Mina Davić (1997), Julija Sradik (1999) i Anastasija Aleksić (2000).

Prilikom otvaranja izložbe Udruženja stripskih umetnika Srbije biće predstavljene i dve kolorne monografije-kataloga na po 64 strane, za 2013. i 2014. godinu. Osim stotina likovnih radova, monografije donose po desetak stručnih tekstova i vesti, uključujući i premijerna istraživanja o Prvom svetskom ratu u srpskom i jugoslovenskom stripu.

Udruženje stripskih umetnika Srbije postoji već šest godina, a svoje projekte radi u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Francuskim institutom u Srbiji i drugim ustanovama u zemlji i svetu.