Izabela Aljende dobila “Andersenovu” nagradu

Izabela AljendeČileanska spisateljica Izabela Aljende je dobila dansku književnu nagradu za svoje “magično i opčinjavajuće pripovedanje” – piše dnevni list “Danas”.

“Hans Kristijan Andersen”, literarna nagrada vredna 500.000 kruna (86.000 dolara), daje se piscu čije je rad uporediv sa legendarnim Andersenom i koji je, od 1805. kada je rođen pa do smrti 1875. godine, napisao oko 160 bajki i poema.

U preko 57 miliona širom sveta štampanih knjiga Aljendeove, inkorporiani su elementi magije i fantazije. Najčuvenija je “Kuća duhova” koja ju je izbacila u svet slavnih, kada je objavljena 1982. godine.

Ova spisateljica je omiljena i među našim čitaocima. “Evro-Đunti” je ovih dana u novom prevodu Aleksandre Mačkić objavio njen roman “O ljubavi i senci”. Ovaj roman prikazuje dramatične događaje na tlu Latinske Amerike, a posvećen je ljubavi i nadi. Prema tom delu snimljen je 1996. godine igrani film sa Antonijom Banderasom, Dženifer Koneli i Stefanijom Sandreli u glavnim ulogama.

Među ranijim dobitnicima nagrade “Hans Kristijan Andersen” su i brazilski spisatelj Paulo Koeljo i Dž.K. Roulingova, autorka Hari Potera.