High Rise

”High Rise” kao upozorenje na urušavanje društva

Filmska adaptacija romana „High Rise“ (Oblakoder) Džejmsa G. Balarda, doživela je sredinom septembra premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu.

U kultnom distopijskom romanu iz 1975. godine, opisani su događaji u zatvorenom sistemu jednog luksuzno opremljenog solitera, odvojenog od ostatka ljudske zajednice. U takvim uslovima rastu tenzije među stanarima, koji se ubrzo organizuju u klanove kako bi zadržali svoje društvene statuse.

Kako prenosi B92.net, reditelj i glumac Ben Vitli je nakon premijere filma govorio o neizbežnosti većih društvenih promena i nemira.

„Urušavanje društva je neminovnost“, rekao je Vitli, dodajući da je oduvek bio ljubitelj priča o postapokaliptičnim društvima zbog neobičnog načina na koji predstavljaju smrt.

„Propast društva ne tiče se društva, nego nas. To su naše smrti i naš strah od nje, kao i strah od gubljenja kontrole“, rekao je on.

„Zombi filmovi su filmovi o građanskim ratovima, zar ne? Društvo se okreće protiv čoveka i on mora da nađe izlaz. U filmovima su ljudi predstavljeni kao zombiji, jer deluje nekako neprikladno da pucate na komšije“.

U filmu Tom Hidlston igra dr Roberta Lejnga, patologa koji počinje da zapostavlja posao, kako bi provodio više vremena boreći se za svoje mesto na društvenoj lestvici u soliteru u kom stanuje, a koji polako tone u anarhiju.

„Balard je dobro predvideo da ćemo postati opsednuti tehnologijom i taj soliter je za njega bio metafora te pojave“, rekao je Hidlston.

„Predvideo je sve stvari koje su danas svakodnevica: društvene medije, YouTube i industrijalizaciju filma. On je tvrdio da način na koji smo povezani s tehnologijom može dovesti do velikih promena u psihi ljudi“.

Džejms Grejam Balard (1930–2009) bio je engleski pisac romana i pripovedaka, istaknuti pripadnik takozvanog novog talasa u žanru naučne fantastike. Najpoznatija njegova dela su „Carstvo sunca“ i „Sudar“. Oba romana su ekranizovana: prvi u režiji Stivena Spilberga sa Kristijanom Bejlom i Džonom Malkovičem u glavnim ulogam, a drugi u režiji Dejvida Kronenberga sa Džejmsom Spaderom i Holi Hanter. Časopis Times je 2008. godine uvrstio Balarda na listu „Pedeset najvećih britanskih pisaca od 1945. godine“.