Goli glasovi - Aadrijan Sarajlija

”Goli glasovi” Adrijana Sarajlije u DOB-u

Podelite sadržaj:

Redovna tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ biće posvećena predstavljanju zbirke priča Goli glasovi Adrijana Sarajlije. Tribina će biti održana u ponedeljak 04. decembra s početkom u 19 časova u Maloj sali Doma omladine Beograda (I sprat, ulaz iz Makedonske). Učestvuju Adrijan Sarajlija i izdavač Boban Knežević.

Sarajlijina knjiga objavljena je u ediciji „Fantastična biblioteka“ Everest Medije, a sadrži petnaest kratkih proznih ostvarenja napisanih u periodu između 2011. i 2017. godine. Deo priča ranije je objavljen u periodici fantastične književnosti, regionalnim antologijama i zbornicima signalističkog stvaralaštva.

Više zastupljenih priča prati dogodovštine literarnog entiteta pod imenom Moritomo, koji svoju inkarnaciju ima u prozi i poeziji književnika Slobodana Škerovića. Govoreći upravo o Moritomu kao paradigmi čitave zbirke, pisac Radmilo Anđelković u svom osvrtu na knjigu Goli glasovi kaže: „Svet u kome deluje Moritomo je nemoguć, a ipak izaziva na razmišljanje. Varijante opstanka i nestanka su brojne i svaka sledeća neumitno vodi ka svetu u kome za čoveka ima sve manje mesta.“

Laku noć, Punpune

Govoreći o stvaralaštvu Adrijana Sarajlije, književni kritičar Ilija Bakić kaže da ovaj autor spada među retke samosvojne autore koji, mada se kreću u okrilju žanrova fantastike (naučna i epska fantastika, horor), ne prate ustaljene žanrovske šablone i obrasce. Sarajlija spremno i spretno zaranja u nepoznato te svojom invencijom i svežinom razgaljuje znatiželjne čitaoce nudeći im pravo literarno uživanje – neuobičajeno, van žanrovskih standarda, nadahnuto, duhovito i vrcavo.

Inače, zbirku otvara priča „Zrno“ koja je 2012. godine objavljena na sajtu Art-Anima, a dve godine kasnije i u časopisu Književna fantastika. Pored ove priče, čitaoci Književne fantastike mogli su da pročitaju i „Sveti Ajden i dobri ljudi“, objavljenu 2015. godine.