Žodorovski: Dina

Filmske projekcije posvećene Žodorovskom u Klubu Polet

U sredu 30. decembra 2015. s početkom u 20 časova, u Klubu Polet (Cetinjska 15, Beograd) biće održane projekcije dva filma posvećena liku i delu famoznog francuskog strip autora i režisera Alehandra Žodorovskog.

U prvom, dokumentarcu „Jodorowsky: Dune“ biće predstavljena nesuđena ekranizacija kultnog književnog serijala „Dina“ Frenka Herberta, koju je Žodorovski pripremao u saradnji sa Gigerom, Dalijem, Mebijusom, Dejvidom Karadinom, Mikom Džegerom, Orsonom Velsom, i mnogim drugim velikanima.

Projekat mu je preotet i predat Dejvidu Linču, Džordžu Lukasu i Stivenu Spilbergu, ali i pored toga što nikada nije snimljena, verzija koju je pripremao Žodorovski izvršila je kasnije veliki uticaj na brojne filmske stvaraoce. Ogromna investicija je propala, ali je za sve generacije ostavljen standard SF-a – Mebijusova knjiga snimanja iz čijih su slika inspiraciju i estetiku kopirali svi velikani žanra.

Dokumentarac „Žodorovski: Dina“, sastoji se iz novijih intervjua i starih snimaka koje su Žodorovski i saradnici zabeležili u vreme rada na velikom projektu.

Žodorovski je čuven po avangardnim filmovima, izvanrednom entuzijazmu, radu u obilju nadrealnih scena filtriranih kroz sočivo hibridnog misticizma i religijskih provokacija. „The Holy Mountain“, „El Topo“, „Santa Sangre“, samo su neki od filmova kojima je Žodorovski obeležio epohu filmske psihodelije.

Pored dokumentarca „Žodorovski: Dina“, u Klubu Polet biće prikazan i „Dance of reality“ (La danza de la realidad), poslednje u nizu ostvarenja Alehandra Žodorovskog, snimljeno 2013. godine.

Ulaz na projekcije je slobodan.