Festival fantastike Zaječar 2009 (17-19. septembar)

Festival fantastike Zajecar 2009Od 17. do 19. septembra 2009. godine u zgradi Zadužbine Nikole Pašića biće održan prvi Festival fantastike u Zaječaru. Program festivala koji će počinjati sve tri večeri od 20 časova, uglavnom je posvećen predstavljanju domaćih i stranih žanrovskih ostvarenja iz domena sedme umetnosti. Ipak, pored SF i horor filmova, deo programa biće posvećen predstavljanju domaćih strip autora, ali i predstavljanju srpske fantastičke književnosti.

Tako će prvog dana festivala, na programu biti predavanje pisca i publiciste Dejana Ognjanovića “Horor u srpskoj književnosti i filmu”, u kome će biti načinjen osvrt na noviju domaću književnu produkciju nadnaravne strave. Biće reči o tek objavljenom “Malteškom šišmišu” Ljubomira Damnjanovića, antologiji priča o televiziji “Beli šum”, zbirci “Tihi gradovi” Gorana Skrobonje i drugim delima koja su se pojavila na našoj književnoj sceni u skorije vreme.

Program Festivala:

17.9. četvrtak, 20h
– Otvaranje izložbe stripa
Autor: Vladimir Vesović
– “Horor u srpskoj književnosti i filmu” (predavanje)
Autor: Dejan Ognjanović
– Predstavljanje producentske kuće «Energija productions» -Finska
Film: Star Wreck

18.9. petak, 20h
– Predstavljanje strip autora: Bojan Vukić
– 15minutepictures: Čudovište iz Tamiša i Zvezda Tri, filmovi Nebojše Nenadića
– Živi Mrtvaci, film Mladena Đorđevića
– Čekanje, film Milana Konjevića

19.9. subota, 20h
– Na kafi kod Pitera Džeksona: Predstavljanje reditelja Stevana Filipovića i glumaca filma Šejtanov ratnik
– Šok koridor Live: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević
– Film iznenadjenja

Festival fantastike Zaječar 2009 organizuju ElektroBanMusik, Zaječarska inicijativa i Zadužbina Nikola Pašić, Zaječar, a festival podržava Odbor za građansku inicijativu (OGI) kroz projekat “Zlatni rudnik”.