Fanovi i pisci

Posle višedecenijskog bitisanja u domaćoj književnosti, naučna fantastika i njeni pisci konačno su doživeli mali “bum” među čitalačkom publikom – objavljeno je juče na sajtu Novosadskog sajma, u delu posvećenom Salonu knjige.

Prema rečima jednog od učesnika današnje tribine “Naučna fantastika – fanovi i pisci”, na Salonu knjiga, i vlasnika izdavačke kuće “Tardis” Spomenke Stefanović Pululu, u proteklih 30 godina ekspanzije, naučna fantastika je, menjajući oblik informacije i način na koji će ona doći do krajnjeg korisnika – od štampanog do elektronskog formata, postala pristupačnija većem broju čitalaca.

Iako je specifičan u odnosu na ostale savremene književne žanrove, SF je opstao na ovim prostorima zahvaljujući i udruženjima građana, od Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčević”, koje postoji od 1980. godine, do kluba fanova “SF tim” koje, kao najmlađi član ove grupacije, četiri godine promoviše domaću scenu putem interneta.

Učesnici tribine, među kojima su bili i Žarko Milićević u ime Društva “Lazar Komarčević” i vlasnik izdavačke kuće “Paladin” Goran Skrobonja, ohrabreni su činjenicom da će ovaj žanr konačno dobiti adekvatno mesto u savremenoj srpskoj književnosti, te najavljuju da će kroz nova izdanja, tribine, radionice i konkurse, nastaviti da neguju SF i otvaraju prostor za nove, mlade stvaraoce.