Goran Skrobonja - Sva Teslina deca

Dugo očekivani roman “Sva Teslina deca” – u prodaji

Goran Skrobonja - Sva Teslina decaU izdanju “Lagune” nedavno je objavljen novi alternativno-istorijski roman Gorana Skrobonje “Sva Teslina deca”. Reč je o delu koje hronološki prethodi popularnom Skrobonjinom romanu “Čovek koji je ubio Teslu” iz 2010. godine.

Dve godine pre događaja opisanih u romanu “Čovek koji je ubio Teslu”, nemački nobelovac, Maks Plank, dolazi u Beograd kako bi sa Teslom pokušao da pronikne u tajnu svog slučajnog naučnog otkrića, koje bi moglo da promeni sudbinu čitavog univerzuma. Ali mnogima nije u interesu da dođe do susreta dvojice slavnih naučnika. Vatikanski asesini, tajna društva u službi velikih sila, gospodari podzemlja sa Dalekog istoka… svi oni žele da organizuju atentat na Planka pre nego što Tesla bude u prilici sa njim da razgovara.

Pukovnik Apis se nalazi pred naizgled nemogućim zadatkom: njegova tajna policija mora po svaku cenu da sačuva Plankov život. Ugled države je na kocki, kao i budućnost vascele savremene nauke. A jedina osoba sposobna da ukloni opasnost i postara se da dođe do susreta Maksa Planka i Nikole Tesle nosi ime – Cukić. Anka Cukić.

Prema želji pisca, knjiga “Sva Teslina deca” bogato je ilustrovana radovima poznatog strip crtača Igora Kordeja, a stranice knjige krase i pseudoistorijski foto-kolaži profesora Rastka Ćirića. 

Skrobonja ovo obrazlaže sledećim rečima: “Želeo sam da u svojoj novoj knjizi ‘Sva Teslina deca’ savremenom čitaocu makar donekle dočaram svu onu radost i uzbuđenje koje sam osećao kada sam bio mnogo mlađi, i čitao pustolovnu prozu Žila Verna, Karla Maja ili Edgara R. Barouza. Majstorske Kordejeve ilustracije i prilozi Rastka Ćirića savršeno se uklapaju u to; ali tekst nije puka alternativno-istorijska akciona avantura s primesama trilera – mnogi opisani ljudi i događaji onakvi su kakvi su bili i u stvarnosti koju poznajemo.”

Goran Skrobonja (51) je objavio romane “Nakot” (1993) i “Čovek koji je ubio Teslu” (2010), te zbirke priča “Od šapata do vriska” (1996), “Šilom u čelo” (2000) i “Tihi gradovi” (2007). Takođe, autor je “Bleferskog vodiča za horor” (1995) i koautor grafičke novele “La Rue” (2000), koja je 2000. godine osvojila uglednu međunarodnu nagradu “Bedecouvert” za najbolji debitantski strip-album. Njegove kratke priče i novele ojavljivane su u brojnim časopisima. Zastupljen je u “Antologiji nove srpske fantastike”, priredio je i objavio četiri antologije slipstrim proze, a preveo je brojna dela Stivena Kinga, Dena Simonsa, Ijana Mekdonalda i mnogih drugih autora.