Džordanovo “Raskršće sumraka” – u knjižarama

Laguna je ovih dana objavila “Raskršće sumraka” desetu knjigu čuvenog serijala epske fantastike “Točak vremena” Roberta Džordana. Inicijalno objavljena 2003. godine, ova knjiga je nedugo po izlasku iz štampe zauzela prvo mesto na Njujork Tajmsovoj listi najprodavanijih i na toj listi ostala naredna tri meseca.

Knjiga je prilično drugačija od prethodnica iz serijala. U “Raskršću sumraka” Džordan posvećuje pažnju svojim likovima više nego što je za njega uobičajeno. Čitaoci svoje miljenike gledaju kako se suočavaju sa neprijateljskim svetom, ali i sopstvenim uzburkanim osećanjima, i iz svih tih borbi izlaze snažniji nego ranije i spremniji da se uhvate u koštac sa najvećim neprijateljem kojeg čovečanstvo i čitav svet imaju – Mračnim gospodarom, zatočenim u Šajol Gulu.

Inače majstor karakterizacije, Džordan u “Raskršću sumraka” briljira u prikazu svih iskušenja kroz koja njegovi likovi prolaze – što naročito važi za protagonistkinje. U ovom romanu više nego u svim prethodnim iz serijala “Točak vremena” sumanuti sled događaja i vratolomno političko, društveno i vojno previranje koje korak po kobni korak stremi ka Poslednjoj bici ogleda se kroz intimne ali i otvorene borbe i bolne odluke koje svaki protagonista mora sam da donese, što na njima ne može a da ne ostavi ožiljke. Sudbina čitavog sveta počiva na plećima tek nekoliko mladih ljudi, zahvaćenih u vrtlogu događaja i upetljanih u šaru koju Točak nemilosrdno i bez stanke tka.