Dodeljene Nebula nagrade za 2010. godinu

Nagrada NEBULAProteklog vikenda su u Hilton hotelu u Vašingtonu proglašeni dobitnici prestižne nagrade Nebula za fantastičku književnost.

Koni Vilis je dobitnica ovog priznanja u kategoriji romana, za svoje dvostruko delo “Blackout” i “All Clear”, koje se smatra jednim romanom podeljenim u dve obimne zasebne knjige objavljene u razmaku od samo mesec dana tokom 2010. godine.

Nagradu u kategoriji novela dobila je Rejčel Svirski za “The Lady Who Plucked Red Flowers Beneath the Queen’s Window”, dok je za najbolju noveletu proglašen rad Erika Džejmsa Stouna “That Leviathan Whom Thou Hast Made”.

Nagrada u kategoriji za najbolju kratku priču, ove godine je podeljena između proznih ostvarenja Harlana Elisona “How Interesting: A Tiny Man” i Kidž Džonsona “Ponies”.

Nebula nagrada je ustanovljena 1965. godine od strane američkog društvo pisaca naučne fantastike i fentezija, “SWFA”, i dodeljuje se za dela iz domena fantastike. Među dosadašnjim laureatima nalaze se imena pisaca poput: Isaka Asimova, Ursule Le Gvin, Artura Č. Klarka, Nila Gejmena, Vilijama Gibsona, Orsona Skota Karda i drugih velikana fantastičke književnosti.