Dina - Frenk Herbert

Vilnevova ”Dina” okuplja impresivnu glumačku ekipu

Nova adaptacija kultnog SF dela Dina Frenka Herberta proteklih meseci izaziva dosta pažnje, i to s pravom. Ne samo zbog toga što će za režiju biti zadužen Deni Vilnev, koji je naklonost i poštovanje ljubitelja naučne fantastike stekao filmovima Dolazak (2016)  i Blejdraner 2049 (2017), već i zbog impresivne glumačke ekipe, koja bi trebalo da na uverljiv način oživi likove ove kompleksne priče o feudalnoj borbi u dalekoj budućnosti.

Glumac Oskar Ajzaks je u pregovorima za ulogu vojvode Letoa Atreida, vladara kuće Atreida koja gospodari pustinjskom planetom Arakis. Rebeka Ferguson će tumačiti ulogu Ledi Džesike, majke glavnog junaka Pola Atreida (igraće ga Timoti Šalame), koji beži u pustinju nakon brutalnog, izdajničkog napada na kuću Atreida od strane kuće Harkonena.

Havijer Bardem je u pregovorima za preuzimanje uloge Stilgara, vođe Fremena, nomadskog plemena koje prihvata Pola Atreida a kasnije u njemu spoznaje duhovnog vođu u borbi protiv Harkonena. Zendeja Meri Kolman bi trebalo da zaigra u ulozi Čani, mlade Fremenke koja će postati Polova ljubavnica i majka njegovog naslednika Leta Atreida II. Ulogu veštog mačevaoca Dankana Ajdaha tumačiće Džejson Momoa.

Ništa manje zanimljiv i ubedljiv je izbor glumaca koji će tumačiti negativce. Stelan Skarsgord je odabran da ovekoveči lik Barona Vladimira Harkonena, vrhovnog vođu kuće koja želi da preuzme kontrolu nad Arakisom. Dejv Bautista će igrati Glosu Rabana Harkonena koji sprovodi brutalnu okupaciju Arakisa nakon pada porodice Atreida, a Džoš Brolin će se naći u ulozi ratnika-trubadura Gurnija Haleka.

Scenario potpisuju Deni Vilnev i Erik Rot. Pored Vilneva, Meri Parent, Kejla Bojtera, Tomasa Tala, Bajrona Merita, među producentima se nalaze sin i unuka Frenka Herberta, Brajan i Kim Herbert.

Snimanje filma počinje na proleće na lokacijama u Budimpešti i Jordanu.

Premijera se očekuje 20. novembra 2020. godine.

Dina - Frenk Herbert
Dina – Frenk Herbert