DIGITALNI UGLJENIK – Ričard Morgan

DIGITALNI UGLJENIK – Ričard Morgan

(izdavač: Laguna, 2013)

 

Ričard Morgan - Digitalni ugljenik“Digitalni ugljenik”, roman prvenac britanskog pisca Ričarda Morgana, raznovrsni je kalem naučne fantastike, trilera i krimi romana. Roman odiše atmosferom starih detektivskih noir filmova, a tempo radnje je dobro odmeren. Čitaocu se daje vremena da uzme dovoljno vazduha pre nego što iznova zaroni u vratolomne akcije zajedno sa glavnim likom.

A on je Takeši Kovač. Brutalni, testosteronom nabijeni bivši pripadnik misterioznog Poslanstva – vojske najamnika. U više različitih svetova osuđivan, proterivan i ubijan. On je anti-junak i ne čudi što je njegova priča siva, na tankoj liniji između dobra i zla, brutalnosti i osećaja pravde, a njegov put obiluje seksom, ubijanjem i mučenjem. Iako u početku izgubljeni čovek u tuđem svetu, u tuđem telu, Takeši Kovač se brzo uklapa u spletke i zakulisne igre u visokim krugovima globalističke vlasti 25. veka. Grube igre i vanzakonje su teren na kom se on najbolje snalazi.

Pisac jednostavan zaplet, koji se svodi na potragu glavnog lika za ubicama svog poslodavca, komplikuje uvlačenjem svog lika u razne avanture. Takeši Kovač će sledeći tragove proći kroz razne bizarne situacije, biće prinuđen da poslednjim snagama spašava živu glavu, ali će bivati uvučen i u razne seksualne avanture – detaljno opisane i izuzetno perverzno osmišljene.

Svet u romanu, mada, naizgled drugačiji, zasnovan na visokoj tehnologiji i raznim digitalnim spravicama, u osnovi i po pravilima na kojim počiva, nije daleko od našeg. Kapitalizam je u svom najgnusnijem obliku i dalje zastupljen, novac sve može kupiti: zabavu, ljude pa čak i ponovni ili dvostruki život. Tehnološki napredak neumitno dovodi do degradacije društva i duhovnog bića. Moral je subjektivna kategorija, pravila i zakoni su izgrađeni tako da vežu jednu grupu ljudi, istovremeno dajući slobodu drugima. Uz moralno izgubljeni svet idu i moralno izgubljeni likovi. Pisac ih često vodi iz krajnosti u krajnost, testira na razne situacije i svaki put njihove izbore čini opravdanim.

“Digitalni ugljenik” je uvodni deo serijala o Takeši Kovaču, ipak, roman može da se čita i kao zasebno delo, jer se avantura glavnog lika na zemlji završava. Pretpostavka je da ćemo u nastavku, u “Slomljenim anđelima”, uz nove uzbudljive pustolovine glavnog lika imati više uvida u herojevu prošlost, u događaje koji su ga oblikovali, ali nema sumnje da će nas pisac još jednom zadiviti idejama i postavkama svog izmaštanog sveta.

Filip Filipović