Deretina nagrada za Sredozemlje

Deretina nagrada za roman ”Sredozemlje” Save Stijepovića

Savo Stijepović dobitnik je ovogodišnje nagrade „Miroslav Dereta“ za roman Sredozemlje. U konkurenciji za nagradu su se nalazila 102 rukopisa pristigla na XII Deretin konkurs za neobjavljeni roman.

Žiri u sastavu Zoran BognarJasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina, prethodno je u uži izbor izdvojio: Šumice Gregora Zupanca, Zaključani kofer Murata BaltićaSavršeno normalan čovek Radojka Lake VeselinovićaLaku noć Mr Hokins Saše Mladenovića.

Sredozemlje, nezavisno od ustaljenog tumačenja pojma, nije geografski prostor već prostor u duhu u kome se projektuju posebnosti topografije i neobičnosti jednog ezoterijskog i mističnog areala. Naime, sredozemlje u romanu Sava Stijepovića jeste prostor između istorijskog i umetničkog, avanturističkog svakako, nasleđa Mediterana i prostora oko Save i Dunava, „trorečje”, vrata istočnog, odnosno kraja zapadnog sveta gde se uticaji prepliću, a karakteristični tumači i nosioci radnje u sebi nose osobine oba sveta, sa dominantnim mitologijama, mistikom, magijskim otkrovenjima i stvarnosnim projekcijama njihovog bogatog unutrašnjeg sveta. Boka Kotorska je, naravno, centralni deo priče, ali se ova avantura često otiskuje i u zaleđe, pa i dublje u kopno. Stijepovićeva sklonost ka ovom prostoru i njegovo odlično poznavanje njegovih istorijskih i kulturnih specifičnosti obogatila je ovaj roman neobičnom pikarskom crtom i pričom koja se provlači između stvarnog nasleđa i imaginativnih delova romaneskne priče o izneverenom životu, putovanju kao iskupljenju, tamnim delovima duše i sveta koji je nesklon duhu koji u ovom romanu nose u sebi i istinski posvećenici i najveće bitange. Zato ovde nema pozitivnih i negativnih junaka u pravom smislu reči; glavni junak je prostor koji sebi podređuje ljude i njihove sudbine ‒ zakonitosti iznad sudbine i sudbina čije zakone samo retki mogu da prepoznaju u meandrima lične melanholije.

Savo Stijepović je rođen 2. januara 1970. godine u Čačku. Objavio je pesničke zbirke Antologija univerzalizma (1994) i Dekadenca (1996), kao i romane Mahagoni hol (2008) i Kameni brodovi (2011). Priredio je i brojeve časopisa Gradac o Džimu Morisonu (2014) i Džeku Keruaku (2016).

Uručenje nagrade „Miroslav Dereta” Savi Stijepoviću  i promocija nagrađenog romana Sredozemlje održaće se u „Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije „Decembarski dani Čukarice”.