Kurt Vonegat - Klanica 5

Del Toro razmišlja o adaptaciji Vonegatove “Klanice 5”

Kurt Vonegat - Klanica 5Giljermo del Toro želi da producira novi film baziran na Kurt Vonegatovom romanu “Klanica 5” – javlja PISB. Posao scenariste bi bio poveren Čarliju Kaufmanu, s kojim je Del Toro već razgovarao o ovom projektu i s kojim je usaglasio ideje kako da se knjiga pretoči u odličan scenario.

Roman “Klanica 5” donosi satiričnu priču o Drugom svetskom ratu, kroz iskustva jednog Amerikanca koji je kao nemački zarobljenik preživeo bombardovanje Drezdena, pred sam kraj rata, kada je poginulo dvostruko više ljudi, žena i dece nego od atomske bombe bačene na Hirošimu. Smešteni u napuštenoj klanici, američki zarobljenici preživljavaju uništenje grada, a potom iskopavaju leševe ispod ruševina…

Od toga tenutka Bili Pilgrim se “otkačio od vremena” i njegova sredina misli da je lud, jer govori o bićima sa planete Tralfamador, gde vreme ne postoji, jer je ono “lažan pojam, a sudbina svakog čoveka je, u stvari, večita sadašnjost”. Ali, prava poruka ove knjige leži u vapaju da čovečanstvo već jednom prestane sa krvoprolićem i nasiljem.

“Klanica 5” se smatra Vonegatovim najznačajnijim delom, ali i jednim od dvadeset najznačajnijih romana napisanih na engleskom jeziku u 20. veku.