Dan Vilijama Barouza u DOB-u

U petak 9. novembra s početkom u 17 časova u tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće održan razgovor o književnim delima Vilijama Barouza prevedenim na srpski jezik,  pod nazivom “Vilijam Barouz među Srbima”.

Učesnici tribine biće predstavnici izdavačkih kuća “Rende”, “Fabrika knjiga” i “Gradac”: Dejan Ilić, Dejan D. Marković i Dejan Ognjanović, a moderator će biti Predrag Azdejković.

Nakon tribinskog dela programa, u 19 časova biće prikazan dokumentarni film o američkom piscu “Barouz: Čovek unutar čoveka” u režiji Joni Lejser (SAD, 2010, Trajanje: 87 min), a u 21 čas biće prikazan kultni igrani film “Goli ručak” u režiji Dejvida Kronenberga rađen prema Barouzovom istoimenom literarnom predlošku.

“Goli ručak” je prvo značajno delo Vilijama Barouza u kome je određen osnovni profil svih njegovih kasnijih ostvarenja iz domena fantastike: posredi je antiutopijska parabola usredsređena na problem totalitarne vlasti i njenog istančanog načina manipulisanja ljudima.

Barouz je rođen 1914. u Sent Luisu u porodici osnivača jednog od najmoćnijih američkih industrijskih preduzeća. Kao dete patio je od noćomora, paranoja i halucinacija. Oni ga prate i tokom studija gde važi za osobenjaka. Diplomirao je antropologiju na Harvardu. Vojske se oslobađa tako što sebi odseca prst. Radio je kao novinar, barmen i privatni detektiv, a tek kada u 44 počinje da koristi drogu, svet kriminalaca i preprodavaca pruža mu istinsku motivaciju da se upusti u književne vode i postane jedan od najuticajnijih predstavnika takozvanog bitničkog pokreta.