Robert Hauard

Dan kada je rođen Robert Hauard – tvorac Konana Simerijanca

Robert Irvin Hauard rođen je 22. januara 1906. godine u Kros Plejnsu, Teksas. Bio je američki pisac palp literature raznolike žanrovske orijentacije – od epske fantastike, horora, istorijske fikcije i vesterna, pa do detektivske proze i priča o boksu.

Hauard je napisao preko tri stotine proznih ostvarenja i sedamsto pesama, a najpoznatiji je po serijalu priča o Konanu Simerijancu, koje su izlazile u palp magazinu Weird Tales tokom velike ekonomske krize. Ovim serijalom ustanovio je jedan od ključnih podžanrova epske fantastike – mač i magiju, a lik Konana postao je književna ikona pop-kulture čiji značaj i uticaj mogu da se porede samo sa onima koje su izvršili junaci poput Tarzana, grofa Drakule, Šerloka Holmsa i Džejmsa Bonda.

Značajan trag na pop-kulturu ostavio je i Hauardov najkompleksniji lik, Solomon Kejn, mračni puritanac iz 16. veka i hladnokrvni borac protiv kosmičkog zla.

Dela Roberta Hauarda još uvek su veoma čitana i često doživljavaju nova izdanja, a po njegovim ostvarenjima rađene su brojne adaptacije za radio drame, filmove, stripove, kompjuterske i RPG igre…

Iako je bio atletski građen i ljubitelj borilačkih veština, a naročito boksa, Hauard je često zapadao u paranoične krize i očajavao zbog teške bolesti svoje majke. Ovo će dovesti i do tragičnog završetka njegovog života, kada u tridesetoj godini podigne ruku na sebe.