Čarobna knjiga predstavila novitete za Sajam

Čarobna knjiga je za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu pripremila 15 novih naslova, među kojima će se naći dosta toga i za ljubitelje fantastike, naročito ako su zainteresovani za strip – javlja PISB. Borislav Pantić, prvi čovek Čarobne knjige, je govorio o tome šta stiže od stranih knjiga i stripova.

Pre svega tu je nova Husitska trilogija Andžeja Sapkovskog, koju on smatra svojim životnom delom. Tu, odmah treba reći, ima manje fantastike nego u Sagi o vešcu, ali je ipak ima. Prvi tom – „Kula ludaka“, stiže za sam sajam, a time se domaći izdavač i naša zemlja mogu pohvaliti da su retki u svetu koji su pokrili kompletan njegov opus, iako je Sapkovski izuzetno objavljivan u svetu.

Daleko je više noviteta vezanih za strip scenu – tu su dela iz DC izdavačke kuće, koja je Čarobnoj knjizi odobrila pravo na „DC Gold“ biblioteku gde će se pojavljivati najznačajniji DC stripovi, a prvi je fascinantni Smak bezbroj svetova, pošto je reč o prvom krosoveru jedne velike stripske kuće, sredinom 1980-tih godina.

Nova biblioteka je i „Riznica Bonelli“ gde će se objavljivati „strip romani“ ili „grafičke novele“, a ovde je to započeto sa Pionirima nepoznatog – dinamičnom viktorijanskom avanturom sa elementima SF-a, a sada stiže delo Na izgubljenoj planeti gde se svemirski brod sa Zemljanima srušio na površinu planete na samom rubu galaksije.

Takođe stiže i nastavak serijala „Saga“, i to peti i šesti deo, a ovde je reč o najpopularnijem serijalu u svetu, gde je završni sedmi deo upravo izašao u SAD.

Na Sajmu će pažnju ljubiteljima stripa sigurno biti i na delima Osvetnici: Rat Krijeva i Skrulova kao i Dolazak Galaktusa. Konačno, tu su i tri toma sa Flašom Gordonom, rađenim u formatu kako je originalno bio objavljivan.

Kada je reč o domaćim naslovima koji će biti interesantni fanovima fantastike pre svega tu je reč o delu Marko Kraljević i zmaj Petra Meseldžije, a reč je o bogato ilustrovanim novim pesmama o čuvenom junaku. Sam autor, slikar po vokaciji koji se amaterski bavi pisanjem, kaže da kao mali nije bio veliki ljubitelj epskih pesama, ali da kada je otišao iz zemlje, početkom 90-tih godina, tada se okrenuo domaćim bajkama, a pesme o kraljeviću Marku su ga duboko pogađale.

Takođe, tu je i roman Branislava Jankovića Poslednji cirkus na svetu gde anđeli, pred poslednju bitku uz oluju koja najavljuje kraj sveta, pričaju najupečatljivije priče iz svog dvomilenijumskog boravka na Zemlji, kojom će probati da objasne ljudski rod.

Borislav Pantić predstavlja novi tom stripa Flaš Gordon
Borislav Pantić predstavlja novi tom stripa Flaš Gordon