“Buntovnici” u Novom Sadu

U utorak 17. januara 2012. godine, s početkom u 19 časova, u Kulturnom centru Novog Sada biće održana promocija knjige “Buntovnici”, koja čini treći i završni tom edicije “Srpska mitologija”.

Predstavljanje će se održati u Klubu “Tribina mladih”, na drugom spratu Kulturnog centra, a tom prilikom biće otvorena i tronedeljna (17. januar – 07. februar) izložba ilustracija zastupljenih u knjizi.

Nakon “Vila i zmajeva” i potom “Prognanih bića”, “Buntovnici” se naslanjaju na, u svetu, bogatu i obimnu literaturu koja se bavi mitskim nasleđem raznih naroda, kombinujući umetnost reči i umetnost ilustracije.

Autor teksta Milenko Bodirogić krenuo je od etnografske i etnološke građe kao osnove, nadograđujući je u veoma zanimljivoj, kontemplativnoj i lirski intoniranoj naraciji. Šest slikara i ilustratora (Miloš Vujanović, Ivica Stevanović, Petar Meseldžija, Duško Bjeljac, Dragan Bibin i Vanja Todorić) oslanjajući se na Bodirogićeve tekstove čine neku vrstu vizuelne etnološke rekonstrukcije. U različitim tehnikama – crtež, akvarel, ulje, akril, jajčana tempera, litografija – oni uspevaju da nam mitološko nasleđe učine svežim, savremenim i likovno pristupačnim. Različite tehnike i različita generacijska pripadnost ipak ih ne sprečavaju da u radu postignu zavidno umetničko jedinstvo, pa je njihov rad dve godine zaredom nagrađivan od strane ULUPUDS-a, a Dragan Bibin je za svoje ilustracije u knjizi “Buntovnici” dobio i Gran pri Međunarodnog bijenala ilustracije “Zlatno pero”.

Zanimljivo je da su svi ilustratori završili studije na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a dvojica od njih – Miloš Vujanović i Ivica Stevanović – danas na njoj i predaju, pa se čitav ovaj opsežni i dugogodišnji, trotomni poduhvat može shvatiti i kao uspeh novosadske ilustratorske škole, kome je, u našim uslovima, teško naći paralelu.