Miomir Petrović

Promocija romana ”Black Light” u beogradskom SKC-u

U toku ovogodišnjih Aprilskih susreta: Let the Sunshine In, 3. aprila u 20.15h u Maloj sali SKC-a, predavač na Institutu za umetničku igru, redovni profesor Miomir Petrović predstaviće svoj distopijski, naučnofantastični roman Black Light.

Na ovoj neuobičajenoj prezentaciji Petrovićeve najnovije proze u tome će mu pomoći performerke i izvođači Andrea Dobrić i Nina Pantović, studentkinje IUI. Razgovor vodi Vesna Kapor.

Black Light je roman o mogućoj budućnosti Evrope i regiona, distopijska vizija jednog novog i drugačijeg Beograda, nove i drugačije viđene istorije ali i svojevrsni priručnik za duhovnu neposlušnost, fizičku mobilnost i nepokoravanje.

Beograd budućnosti je utočište milionima emigranata svih rasa i vera, gde red sprovodi nekoliko milicija i vojnih jedinica. Podeljen je u kvartove među kojima nema prave komunikacije. Evropa je rasparčana u kantone. Tim Novim srednjevekovljem upravlja centralizovana svetska vlada. Više, praktično, nema rada i proizvodnje, ljudi su pre izdržavana lica nego građanstvo. Stanovništvo većeg dela sveta živi život sličan logoraškom, tu i tamo se snalazeći u iskonskoj potrebi da osujeti represivnu globalnu vlast i pronađe rupe u represivnim zakonima.

Jedna žena će na misteriozan način izgubiti život na raskrsnici Bulevara Despota Stefana, Drinčićeve, Gundulićevog venca i Carigradske. Šestoro ljudi, komšija i poznanika, među njima i Lasica, biće svedoci njene smrti. Svako od njih tvrdiće da je video nešto sasvim drugačije. U potrazi za jedinom i nedeljivom istinom o tom incidentu, glavni junak ovog romana će započeti svoju privatnu istragu. Lasica ne sanja u kakve će ga političke, geostrateške i kriminalne vode odvesti potraga za istinom.

Miomir Petrović - Black Light
Miomir Petrović – Black Light