Adrijan Sarajlija - Ogledalo za vampira

Adrijan Sarajlija – OGLEDALO ZA VAMPIRA

(Čarobna knjiga, Beograd, 2013)

Piše: Vladimir Kolarić

ZLO POD SUNCEM

Adrijan Sarajlija - Ogledalo za vampiraPostoji jedna dekadentska tradicija koja kaže da jedino što umetnost može da učini sa stvarnošću jeste da je – uništi. Postoji jedno “nasilje forme” koje može biti blagotvorno za umetnost, da je oslobodi dosade i služenja svemu onome što umetnost nije.

Ima nešto od toga i u romanu “Ogledalo za vampira” Adrijana Sarajlije (Čarobna knjiga, Beograd, 2013), jedne dekadentske samosvesti sasvim nesvakidašnje za naše prilike, koja vrhuni u jednoj lakoći pisanja, u lakoj ruci nekoga ko se prema stvarnosti ne odnosi kao rob, već kao igrač, zavodnik, ponekad i neprijatelj. U jednoj kulturi koju karakteriše najpre motiv opstanka, ovakva refleksivnost je neobična i tim vrednija.A taj svet i ta stvarnost se u ovom romanu raskrivaju kao kavez manipulacije i gole sile, u kom vlast drže zaista i samo oni kojima krajnji i zapravo jedini argument leži u snazi oružja. Pobuna protiv ovakvo strukturisane moći, kao jedina moguća pobuna iz jedne dekadentske perspektive, jeste u anarhizmu i demonologiji, koji atakuju na samu legitimnost poretka, njegovu simboličku srž, osnov njegove simboličke moći.

Snaga i provokativnost “Ogladala za vampira” nije u njegovoj nenormativnoj leksici i karnevalskim uprizorenjima, već o znanju dubinskih struktura na kojima počiva svet kao jedna projektovana stvarnost samonametnutog ropstva. Ta struktura se reflektuje sredstvima žanra i jedne lavirintske modelizacije sveta, koja je sasvim u duhu kako dekadentske tradicije, tako i dominantnih kibernetičko-holografskih traganja za najpribližnijom mogućom slikom savremene stvarnosti.

Željni smo pobune i avanture, jednog istinskog prevazilaženja sopstvenih granica, za koje ni sami ne znamo kako smo ih i na koji način umesto u tačke dodira pretvorili u rešetke. Zbog toga nam se ovaj roman valjda i sviđa. On se sviđa pre našoj nemoći nego moći, pre slabosti nego nadi, ali šta s tim? To smo mi, a ovo je samo roman. Dopustimo mu da to bude. Opustimo se i ne kvarimo. Čitajmo.