Adnadin Jašarević - Tamoiza

Adnadin Jašarević dobio nagradu ”Mali princ”

Adnadin Jašarević“Mali princ”, glavna nagrada Međunarodnog dečjeg festivala “Vezeni most”, koja se dodeljuje za najbolju dečju knjigu objavljenu prethodne godine u regionu, pripala je piscu i bosanskohercegovačkom promoteru fantastike Adnadinu Jašareviću za roman “Tamoiza”. 

U izjavi za medije, Jašarević ističe da je veoma srećan i počastvovan što je dobio ovo važno priznanje, ali i da nagrada za njega predstavlja veliku obavezu za budući rad.

“Nisam očekivao nagradu, ne zato što sam skroman, jer zam da sam napisao dobru knjigu, već zato što su u konkurenciji bili istaknuti dečji pisci, poput Bjelopoljke Blage Žurić. Ovo je najznačajnija nagrada na Balkanu za knjigu uopšte, uz nagradu ‘Meša Selimović’, te stoga imponuje samo se i kandidovati, a kamoli dobiti ovakvo priznanje”, naglasio je Adnadin Jašarević.

Selektori, ujedno i članovi žirija, za najbolju dečju knjigu u regionu bili su: Ibrahim Kajan, Azra Softić, Dubravka Težak, Slavica Jovanović i Svetlana Kalezić-Radonjić.

U najužem izboru za nagradu “Mali princ” bila su po dva ostvarenja pisaca iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije: “Pjesme za pričanje” Ranka Pavlovića, “Tamoiza” Adnadina Jašarevića (BiH), “U kraljevstvu slova” Blage Žurić, “Ringišpil za troje” Dragomira Ćulafića (Crna Gora), “Morski dnevnik Pauline P” Sanje Polak, “Anđeo plišanih igračaka” Nade Mihaljević (Hrvatska), “O babama i žabama” Popa D. Đurđeva i “Koga se tiče kako žive priče” Dejana Aleksića (Srbija).

Adnadin Jašarević rođen je u Zenici 1967. godine. U periodu od 1989. do 2007. godine bio je novinar u više BH medijskih kuća, a trenutno već drugi mandat obavlja dužnost direktora Muzeja grada Zenice. Autor je devet knjiga, među kojima i prvog romana epske fantastike u Bosni i Hercegovini. Do sada je nagrađivan na tradicionalnom konkursu za kratku novinarsku priču “Naše riječi”, a za knjigu priča “Kuća bez prozora” dobitnik je književne nagrade za najbolju knjigu objavljenu 2007. Jašarević je osnivač zeničkog Festivala fantastične književnosti Zecon i predsednik žirija Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji se održava u Bijelom Polju.

 

Adnadin Jašarević - Tamoiza