Robert Džordan - Zenica sveta

25 godina od objavljivanja prve knjige serijala ”Točak vremena”

Robert Džordan - Zenica svetaNa jučerašnji dan, pre tačno dvadeset pet godina, američka izdavačka kuća “Tor Books” izdala je “Zenicu sveta”, prvu knjigu kultnog serijala “Točak vremena” Roberta Džordana.

“Zenicu sveta” Džordan je pisao skoro deset godina, a odmah po objavljivanju, 15. januara 1990. godine, knjiga privlači veliku pažnju ljubitelja epske fantastike.

Roman donosi priču o svetu u kome vlada krhka ravnoteža između Svetlosti i Senke, i u kome nesvakidašnji događaji počinju da nagoveštavaju da je ravnoteži došao kraj. Svetlosti je očajnički potreban junak – mitska figura znana kao “Zmaj”, od koje se istovremeno strahuje i u koju se polažu sve nade. Uspavani deo sveta poznatiji kao Dve Reke, postaće epicentar događaja koji će dovesti do kataklizmične bitke Svetlosti i Senke a naizgled obični mladići Rand al Tor, Perin Ajbara i Met Kauton dobiće uloge kakve nikad nisu ni sanjali.

Nakon “Zenice sveta” objavljeno je još trinaest romana serijala “Točak vremena” zahvaljujući kome je Robert Džordan postao jedan od najznačajnijih pisaca žanra.

Nakon teške bolesti Džordan je preminuo 2007. godine ne dovršivši serijal, ali je umesto njega to učinio jedan od najperspektivnijih mladih pisaca epske fantastike Brendon Sanderson, koji je rukovodeći se beleškama svog slavnog prethodnika, u periodu od 2009. do 2013. godine, napisao tri završna romana.

“Zenica sveta” prevedena je na mnoge jezike, a osim štampanog, postoje i audio i elektronska verzija.

Roman je za srpsko tržište objavila beogradska izdavačka kuća “Laguna“.