Vilijam Nolan

Vilijam Nolan proglašen za velikog majstora horora

Vilijam Nolan

Vilijam Nolan (89), koautor romana “Loganovo bekstvo”, i autor romana “Loganov svet” i “Loganovo traganje”, proglašen je za velikog majstora horora od strane članova “Svetskog društva za horor” (World Horror Society).

Svake godine, članovi ovog društva, glasanjem biraju laureata – pisca koji je dao izuzetan doprinos popularizaciji horor žanra. Ove godine, najviše glasova osvojio je Vilijam Nolan, koji iza sebe ima desetine napisanih romana, pripovedaka i eseja.

Poznati pisac zapažen je i kao scenarista, a neki od filmova rađenih po njegovim scenarijima su “Burnt Offering” (1976) i “Trilogy of Terror” (1975) na čijem pisanju je sarađivao sa Ričardom Metisonom.

Vilijam Nolan je 2006. godine proglašen za počasnog člana “Američkog društva pisaca naučne fantastike i fentezija” (Science Fiction and Fantasy Writers of America), a 2010. godine dobio je i nagradu za životno delo koju dodeljuje “Udruženje horor pisaca” (Horror Writers Association).

Njegova najsvežija književna ostvarenja su zbirka priča “Dead Man Walking and Other Shadow Tales” (2013) i nagradom “Brem Stoker” ovenčana studija posvećena Reju Bredberiju “Nolan on Bradbury: Sixty Years of Writing about the Master of Science Fiction” (2013).

Nolan će biti zvanično proglašen za velikog majstora žanra strave i užasa tokom “Svetske konvencije horora” 07. maja 2015. godine u Atlanti.