Roman Đorđa Pisareva u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Podelite sadržaj:

Na konkurs nedeljnika NIN stiglo je 179 naslova a petočlani žiri u sastavu Božo Koprivica, Mihajlo Pantić, Zoran Paunović, Tamara Krstić i Jasmina Vrbavac odabrao je dvanaest naslova koji su ušli u uži izbor.

Među odabranim delima je i roman pod nazivom „I noć se uvukla u njegovo srce“ Đorđa Pisareva, pisca, esejiste, kritičara i novinara zastupljenog na sajtu Art-Anima.

Đorđe Pisarev je diplomirao Jugoslovensku i opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Urednik je Kulturne rubrike novosadskog „Dnevnika“. Napisao je deset romana, četiri zbirke priča, knjigu eseja. Za svoj dugogodišnji književni rad zavredio je nagrade „Laza Kostić“, „Borislav Pekić“, nagradu Književnog društva Vojvodine i druge.

Roman „I noć se uvukla u njegovo srce“ otkriva šta se dešava kada dva psihijatra iz dva različita sveta, od kojih jedan ne postoji, započnu dopisivanje. Glavnom junaku, novinaru, otvara se mogućnost da pređe u drugačiju stvarnost. Živeći dva života, u takozvanom realnom vremenu usred stvarnog Novog Sada i u alternativnoj stvarnosti, on iznosi iskustva tragača za zemaljskim i za duhovnim blagom, i kreće na darvinovsko putovanje brodom „Prabigl“ ka Galapagosu, ka čudesima reči i slova…

Sledi kompletna lista naslova koji su uvršteni u uži izbor ovogodišnje NIN-ove nagrade:

Laku noć, Punpune

Dragan Velikić, ISLEDNIK (Laguna)
Milisav Savić, LA SANS PAREILLE (Agora)
Svetislav Basara, ANĐEO ATENTATA (Laguna)
Đorđe Pisarev, I NOĆ SE UVUKLA U NjEGOVO SRCE (Agora)
Vladimir Kecmanović, OSAMA (Laguna)
Dana Todorović, PARK LOGOVSKOJ (Geopoetika)
Vule Žurić, REPUBLIKA ĆOPIĆ (Službeni glasnik)
Radovan Beli Marković, PUTNIKOVA CIGLANA (SKZ)
Ljubica Arsić, RAJSKA VRATA (Laguna)
Dejan Tiago Stanković, ESTORIL (Geopoetika)
Vladimir Tabašević, TIHO TEČE MISISIPI (Studio Znak)
Ljubomir Koraćević, LAGER (Književna opština Vršac)

NIN-ova nagrada podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja.