Festival fantastične književnosti Art-Anima

Program Festivala fantastične književnosti Art-Anima

Drugi Festival fantastične književnosti „Art-Anima” održaće se od 02. do 04. juna 2015. godine u knjižari „Plato” (Knez Mihailova 48).

Festival za cilj ima podsticanje adekvatnijeg sagledavanja literarnih vrednosti fantastike kao vrste književnog stvaralaštva, a među učesnicima manifestacije biće eminentni pručavaoci i teoretičari književnosti, profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, brojni autori i urednici književnih dela fantastike.

Prvi dan – 02. jun 2015. (utorak)

Trodnevni festival 02. juna u 16 časova otvara predavanje književnog kritičara i prevodioca mr Nataše Tučev, “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984”. Iako je Orvelovo delo antiutopija koja opisuje ekstremni totalitarizam, u njemu se ipak pojavljuju izvesna uporišta humanosti, a ovo predavanje biće posvećeno upravo njima.

Od 17 časova biće upriličena promocija knjige poznate hrvatske autorke fantastike Veronike Santo “Granice na vjetru”. A od 18 časova sledi predstavljanje almanaha „Književna fantastika 2015”. U okviru same promocije almanaha biće upriličena dodela nagrade „Art-Anima” piscu, izdavaču i prevodiocu Goranu Skrobonji za doprinos popularizaciji SF/H/F proze.

Od 19.30 na programu je tribina pod nazivom “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima” na kojoj će učešće uzeti prevodilac i izdavač Goran Skrobonja, izdavač Milan Jovanović, prevodilac Draško Roganović i reditelj Milan Konjević.

Završnicu prvog dana Festivala činiće promocija zbirke priča „Poklade” Gorana Skroonje, a sa jednim od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike govoriće Đorđe Bajić.

Drugi dan – 03. jun 2015. (sreda)

Program drugog festivalskog dana otvoriće u 16 časova predavanje dr Tijane Tropin „Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana”, kojim će biti predstavljen, kod nas malo poznati, austrijski pisac Leo Peruc, koji je u svojim delima često i veoma uspešno koristio elemente fantastike.

Od 17 časova na programu je netipična promocija zbirke „Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” tokom koje će autor, Radmilo Anđelković, inače organizator više radionica kreativnog pisanja, govoriti i o samoj knjizi i o problematici pisanja kvalitetnih kratkih priča.

Od 18 časova biće upriličeno predstavljanje festivala fantastične književnosti „Refesticon” iz Bijelog Polja. Tom prilikom biće promovisane i tri godišnje zbirke ovog festivala: „Nevidbog”, „Prsten s one strane sna” i „Đavolji prst”.

Prava poslastica za sve ljubitelje horora i priča o vampirima, očekuje posetioce festivala u 19 časova, kada će biti održana tribina o motivu vampira u folkloru i književnosti. Učesnici tribine biće dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić i Aleksandar Petrović (aka Aca Seltik). Moderator tribine je Mladen Milosavljević.

A samu završnicu drugog festivalskog dana od 20.30 časova začiniće velikan srpske književne fantastike prof. dr Zoran Živković, koji će govoriti o svojim poznanstvima i saradnji sa legendarnim autorima naučne fantastike Isakom Asimovim, Stanislavom Lemom i Arturom Klarkom.

Treći dan – 04. jun 2015. (četvrtak)

Treći festivalski dan počinje u 16 časova tribinom o urbanim legendama. O ovoj, uvek zanimljivoj temi, govoriće Branislava Joković i novinar Jovan Ristić.

Od 17.30 časova biće organizovana promocija izdavačke kuće „Gavran”, koju će predstaviti Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković. A uloga domaćina promocije poverena je vrsnom poznavaocu horora i mračne fantastike dr Dejanu Ognjanoviću.

Od 19 časova gost festivala biće prof. dr Sava Damjanov, koji će u razgovoru sa Irenom Dajić pričati o svojoj knjizi eseja “Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici”.

Dok će Festival zatvoriti promocija knjiga Bobana Kneževića „Slobodanida” i „Slutnja androida”, koja je na programu u 20.30h. O knjigama će, pored autora, govoriti Zoran Stefanović, Luna Lu i Dimitrije Vojnov.

Tokom trajanja Festivala fantastične književnosti „Art-Anima”, biće upriličena izložba odabranih fotografija pristiglih na konkurs „Fantastična književnost okom foto-kamere”.

Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Organizatori Festivala fantastične književnosti „Art-Anima” su: Sajt za promocijuj fantastične književnosti „Art-Anima”, Udruženje građana „Punkt.rs”, izdavačke kuće „Čarobna knjiga” i „Plato”.

Festival fantastične književnosti Art-Anima
Festival fantastične književnosti Art-Anima

 

PROGRAMSKA SATNICA FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI ART-ANIMA 2015.

Utorak 02. jun 2015.

Vreme
Događaj
Učesnici
16:00 Predavanje: “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984” mr Nataša Tučev
17:00 Promocija: “Granice na vjetru” Veronika Santo Veronika Santo, Boban Knežević
18:00 Promocija almanaha Književna fantastika i dodela nagrade Art-Anima Dragoljub Igrošanac, Mladen Milosavljević i autori
19:30 Tribina: “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: Sendmen i Okružen mrtvima” Goran Skrobonja, Milan Jovanović, Draško Roganović, Milan Konjević
21:00 Promocija zbirke “Poklade” Gorana Skrobonje Goran Skrobonja i Đorđe Bajić

Sreda 03. jun 2015.

Vreme
Događaj
Učesnici
16:00 Predavanje: “Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana” dr Tijana Tropin
17:00 Promocija zbirke “Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” i razgovor o pisanju kratke priče Radmila Anđelkovića Radmilo Anđelković i Dragoljub Igrošanac
18:00 Predstavljanje Refestikona i festivalskih zbirki “Nevidbog”, “Prsten s one strane sna” i “Đavolji prst”. Dragić Rabrenović, Irena Dajić, Dragoljub Igrošanac
19:00 Tribina o vampirima u folklornoj fantastici i književnosti dr Dejan Ognjanović, dr Danijel Sinani, Vlada Arsić, Mladen Milosavljević
20:30 Zoran Živković o velikanima SF književnosti prof. dr Zoran Živković, Dragoljub Igrošanac

Četvrtak 04. jun 2015.

Vreme
Događaj
Učesnici
16:00 Tribina o urbanim legendama Jovan Ristić i Branislava Joković
17:30 Predstavljanje izdavačke kuće “Gavran” Milena Dasukidis, Aleksandra Rajković, dr Dejan Ognjanović
19:00 Promocija knjige “Vrtovi nestvarnog” Save Damjanova prof. dr Sava Damjanov, Irena Dajić
20.30 Promocija romana “Slobodanida” i zbirke “Slutnja Androida” Bobana Kneževića Boban Knežević, Zoran Stefanović, Luna Lu, Dimitrije Vojnov