rusalke

Produžen konkurs za najbolja narodna predanja

Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ u Golupcu i Klaster puteva kulture objavili su prvi javni konkurs za izbor najboljih priča i legendi severoistočne Srbije. Prvobitno je bilo predviđeno da konkurs traje do 28. avgusta, ali je produžen do kraja septembra.

Svi primeri pripovedanja moraju poticati sa teritorija opština Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Majdanpek i Malo Crniće. Video ili audio snimak pripovedanja može biti napravljen mobilnim telefonom, kamerom, ili nekim drugim uređajem.

Ukoliko neko nije u mogućnosti da dostavi snimak, može poslati otkucano ili čitko ispisano jedno, ili više predanja, ovoga kraja.

Dostavljeni materijali biće trajno sačuvani kao nematerijalna kulturna baština Srbije, a najvredniji i najuspešniji biće objavljeni na veb sajtu Klastera puteva kulture i Tvrđava Golubački grad i fejsbuk stranicama Narodne biblioteke Golubac .

Prijave, sa zapisanim predanjem ili snimljenim pripovedačem koji govori određenu priču ili legendu, treba poslati na adresu: Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ Golubac, Cara Lazara 1, 12223 Golubac, Tel/faks: 012/678-136, biblioteka@golubac.org.rs, biblioteka.golubac@gmail.com

Stručna komisija izvršiće preliminarni izbor zapisa, a nakon toga neke od pripovedača će i obići u njihovom matičnom mestu.

Najbolje pripovedače i zapisivače očekuju nagrade! Biće dodeljena nagrada stručnog žirija, kao i nagrada za priču ili legendu koja je dobila najviše lajkova na Fejsbuku.

Pokrovitelji projekta su Opština Golubac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Rusalke