Gabrijel Garsija Markes

Preminuo Gabriel Garsija Markes

Gabrijel Garsija MarkesNobelovac Gabrijel Garsija Markes umro je u 87. godini, javlja B92.net. Markes, pisac “Sto godina samoće”, najviše prevođenog i najčitanijeg dela na španskom jeziku, hospitalizovan je 3. aprila u Meksiko Sitiju zbog upale pluća, a stanje mu se posle nekoliko dana popravilo i pušten je iz bolnice.

Garsija Markes bio je jedan od najpopularnijih španskih pisaca i mnogi njegovu popularnost porede sa Markom Tvenom ili Čarlsom Dikensom.

Rodio se 6. marta 1927. godine u kolumbijskom gradu Arakataka, u oblasti Magdalena.

Smatra se najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Takve priče se mogu naći u zbirkama “Stara i ogromna krila” (1955), “Pukovniku nema ko da piše i druge priče” (1968), kao i u romanima “Sto godina samoće” (1967) i “Jesen patrijrha” (1967). Nobelovu nagradu za knjieževnost je upravo dobio “za svoje romane i kratke priče u kojima se fantastika i realnost mešaju u stvorenom svetu imaginacije, reflektujući život i sukobe”.

Najviše je doprineo tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka.