Tragom 41

Predstavljanje multiromana “Tragom 41” u Rumi

Podelite sadržaj:

Tragom 41 - multiroman“Tragom 41”, eksperimentalni multiroman šestoro autora i članova Mense Srbije, biće predstavljen večeras u gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković” u Rumi, s početkom u 19 časova.

To će ujedno biti i peta promocija ovog dela, nakon predstavljanja održanih u Beogradu, Kragujevcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici. 

Ovo neobično ostvarenje, jedno od retkih ove vrste u srpskoj književnosti, započelo je desetoro članova Mense pre šest godina. Od tada pa do konačnog objavljivanja romana, broj članova je varirao, da bi se na kraju sveo na šestoro: Mašu Valkanu, Natašu Aćimović Knežević, Tatjanu Erić Obrenović, Olivera Hodaka, Ivana Drajzla i Li Novaka.

Kako grupa autora objašnjava na zvaničnoj veb-prezentaciji romana http://tragom41.blogspot.com, multiroman je specifična književna forma u kojoj svaki autor vodi svoj lik nezavisno od delovanja ostalih. Narativni delovi romana pisani su odvojeno, a dijalozi su nastajali komunikacijom autora u virtuelnom prostoru. Sagovornici su bili svesni reči koje izgovara drugi lik, ali ne i misli koje stoje iza toga. 

Za razliku od klasičnog romana, u kojem autor osmišljava priču unapred i prilagođava postupke likova svojoj inicijalnoj ideji, u multiromanu nijedan autor ne može da upravlja postupcima drugih likova, već pokušava da se prilagodi, kao što pojedinac čini sa svojim životom u realnosti. Na taj način priča se udaljava od uobičajene literarno konstruisane dinamičnosti i ide prema širini i usporenom tempu stvarnog života.

“Tragom 41” je roman čija se radnja dešava u Beogradu na stvarnim i imaginarnim lokacijama. U šumi u koju se skreće levo kod kafane “Kad jaganjci utihnu”, počinje potraga koja kulminira u “Noći muzeja” u Botaničkoj bašti. U ovom delu mešaju se žanrovi naučne fantastike, trilera, detektivskog roman i drame, a na čitaocu je da proceni koji od njih prednjači.

Roman “Tragom 41” uskoro bi trebalo da bude predstavljen u Šapcu, Nišu, Aleksincu i Pirotu…