Oto Oltvanji

Otu Oltvanjiju nagrada ‘Stanislav Lem’

Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koju IKC SOLARIS dodeljuje za fantastiku u srpskoj književnosti a koji je radio u sastavu: dr Sava Damjanov (predsednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica Solarisa) doneo je odluku da dobitnik za 2021. godinu bude Oto Oltvanji.

Oto Oltvanji (1971) odrastao je u Subotici, živi i radi u Beogradu. Autor je romana Crne cipele (2005), Kičma noći (2010) i Iver (2015), zbirke Priče misterije i magije (2017), kao i romana za decu Kako sam postao detektiv (2019). Od ranih devedesetih, objavio je četrdesetak pripovedaka u časopisima kao što su Znak sagite, Gradina, Koraci, Severni bunker, Politikin zabavnik, Književna fantastika, i antologijama Tamni vilajet, Beli šum, Gradske priče, Nova srpska pripovetka i Četvrtasto mesto.

Pored Oltvanjija u najužem izboru za nagradu „Stanislav Lem“ ove godine su bili Ivan Nešić i Dejan Ognjanović.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin, Goran Petrović i Goran Skrobonja. Autori iz minulih najužih izbora zastupljeni su u antologiji Sazvežđe Lem koju je priredio Saša Radonjić a objavio Solaris.

Pored plakete u drvetu i zlatotisku, lauret nagrade „Stanislav Lem“ dobija i jedan vrhunski ručni časovnik.

Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu tokom zadnje dekade oktobra.

Oto Oltvanji