Osam naslova u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Podelite sadržaj:

Prema odluci NIN-ovog žirija kritike za roman godine, u najužem izboru se našlo osam naslova, saopšteno je danas.

Posle sveukupne kritičke rasprave o 133 dela, u najuži izbor odabrani su sledeći autori i romani: Rajko Vasić “Prsti ludih očiju”, Zvonko Karanović “Tri slike pobede”, Žarko Komanin “Ljetopis vječnosti”, Grozdana Olujić “Glasovi u vetru”, Sandra Petrušić “Taoci”, Dorđe Pisarev “Ako umrem pre nego što se probudi”, Dejan Stojiljković “Konstantinovo raskršće” i Mirjana Urošević “Park Karmen Mačado”.

Na sastanku koji je danas održan NIN-ov žiri kritike u sastavu Milan Vlajčić, predsednik, Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović, Mladen Lompar i Mladen Šukalo, kritički je razmotrio deset knjiga koje su pristigle do poslednjeg dana protekle godine i izdvojio za širi izbor još i roman Mirjane Mitrović “Mesečari iz Magruma” (Laguna).

Što se tiče izdavača po dva naslova imaju “Laguna” i Srpska književna zadruga i po jedan Zadužbina Petar Kočić – Banja Luka i Beograd, Plato, Agora i Alexandria.

Odluka o najboljem romanu godine biće saopštena tačno u podne 15. januara, posle završnog sastanka žirija koji će biti održan neposredno uoči saopštenja.

(Izvor: RTV)