Novi prikazi domaćih SF/F naslova

Od danas na Animi možete pročitati nešto više o zbirci priča Jedan na jedan majstora domaćeg horora Ivana Nešića. Knjiga  je prošle godine objavljena u ediciji Fantastična biblioteka izdavačke kuće Everest Medija, a prikaz kojim ovu knjigu malo podrobnije predstavljamo, potpisuje pisac Ilija Bakić. Pored ove zbirke, danas vam kroz kratak prikaz Ivana St. Rizingera predstavljamo i debitantsko delo Miljana Markovića Tajna vile Moro koja je nedavno iz štampe izašla pod etiketom pančevačke izdavačke kuće Mali Nemo.

Na kraju, u tekstu ove vesti prenosimo i prikaz zbirke Jesen skupljača Ilije Bakića, koji je objavljen u književnom dodatku današnjeg izdanja lista Blic. Tekst koji je štampan u rubrici S+F=SF potpisao je književni kritičar Slobodan Ivkov:

“Jesen skupljača”, Ilija Bakić

AUTOR: Ilija Bakić
IZDAVAČ: Tardis
BROJ STRANA: 208
ISBN: 978-86-910579-0-9
POVEZ: Mek
CENA: 550 dinara

Ilija Bakić - Jesen skupljačaIlija Bakić (Vršac, 1960) pripada grupi najuspešnijih i najaktivnijih srpskih pisaca i kritičara, i to ne samo na F i SF sceni, već i u okviru stripskog kruga, jedno vreme redovno objavljujući kompetentne prikaze izdanja “devete umetnosti” u novosadskom dnevnom listu Dnevnik, ali i na mnogim drugim mestima. Osim toga, publikovao je devet knjiga poezije i dve knjige eseja, a zastupljen je u osam zbirki F i SF proze. Ovo mu je, posle tri F i SF romana u nekoliko izdanja, druga zbirka priča. Uz sve to, spisateljstvo mu nije ni jedina profesija, kao ni stalan izvor prihoda. U zbirci nesporno nedostaje beleška o autoru. Neupućenima bi nesumnjivo bila interesantna i njegova bogata biografija. Ovih 15 priča je, kao i veći deo srodne im savremene proze širom sveta, žanrovski teško izdiferencirati. Reklo bi se da “čista” fantastika unekoliko preteže, ali i naučna fantastika je sveprisutna. Teško ih je i stilski i tematski grupisati, tim pre što period u kojem su nastajale obuhvata. Beskrajno bogato duhom. Raznovrsnost (od alternativnih svetova i paralelnih istorija u Osmehu Žila Verna, do drugih dimenzija) ovde je izuzetna prednost. Dostojan reprezent srpskog F i SF fandoma!

Slobodan Ivkov