Nil Gejmen adaptira trilogiju ”Gormengast” Mervina Pika

Nakon višegodišnjih pregovora sa raznim filmskim studijima, Nil Gejmen je odlučio da adaptaciju slavne trilogije gotske fantastike Gormengast Mervina Pika uradi u saradnji sa producentskom kućom FremantleMedia.

Gejmen je 2015. godine započeo pregovore sa filmskim studijima o adaptaciji trilogije za veliko platno, ali je na kraju odlučeno da se umesto filma snimi TV serija.

Okosnicu trilogije predstavlja priča o mladiću po imenu Titus koji nasleđuje ogromni, prastari zamak, a junaci dela su sam zamak i svi njegovi stanovnici – raskošna galerija bizarnih likova za koje postoji samo jedan svet – Gormengast.

Knjige iz serijala Gormengast napisane su okom slikara. Karakteriše ih bogatstvo detalja, groteska, nadrealnost i vizuelna preciznost. Bez obzira na to što su dela iz serijala uticala na celokupnu savremenu fantastiku, Gormengast je zbog svojih literarnih kvaliteta neiscrpno i neponovljivo delo namenjeno svim čitaocima.

Upoređujući Pika sa Dž.R.R. Tolkinom, Gejmen je rekao da mu je „čast što je dobio priliku da prenese briljantnu i jedinstvenu Pikovu viziju na male ekrane“.

„Knjige koje su istovremeno delo majstora i umetnika, vode nas u drevni zamak veličine grada s nezaboravnim herojima i zlikovcima“, rekao je pisac koji ujedno radi i na adaptaciji Dobrih predskazanja, knjige koju je napisao zajedno sa pokojnim Terijem Pračetom.

Izvršni producenti serije biće Nil Gejmen i Akiva Goldsman.

Mervin Pik (1911-1968) pisac, pesnik, slikar i ilustrator najpoznatiji je po knjigama iz serijala Gormengast: Titus Groun (1946), Gormengast (1950) i Usamljeni Titus (1959). Pisao je poeziju, kratke priče za odrasle i decu, te pozorišne i radio predstave. Ipak, na početku svoje umetničke karijere, tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, pažnju kulturne javnosti privlači kao slikar i ilustrator, radeći portrete poznatih ljudi po porudžbini i ilustrujući brojna književna dela, među kojima su Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola i Ostrvo s blagom Roberta Luisa Stivensona. Lično je ilustrovao sve svoje knjige.