Sava Damjanov

Sava Damjanov dobitnik nagrade ”Todor Manojlović”

Pisac i univerzitetski profesor Sava Damjanov, predstavnik srpskog postmodernizma u književnosti, dobitnik je nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2017. objavio je Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović” Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti, čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa stvaralaštvom Todora Manojlovića. O nagradi je odlučivao Upravni odbor na čelu sa predsednikom Nenadom Šaponjom, i članovima Petrom Arbutinom, Gojkom Tešićem, Vasom Pavkovićem i Milanom Bjelogrlićem.

Kako je najavljeno, nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti u Zrenjaninu tokom narednih meseci. Sastoji se od novčanog iznosa i povelje, kao i objavljivanja knjige u ediciji „Feniks” zrenjaninske biblioteke.

Sava Damjanov  je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma. Njegova naučna istraživanja usmerena su pre svega ka fantastičnoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu, kao i ka komparativistici.

Urednik je „Biblioteke srpske fantastike“, edicije „Novosadski manuskript“, kao i antologijske biblioteke „Deset vekova srpske književnosti“ kod Izdavačkog centra Matice srpske.

Jedan je od osnivača međunarodnog književnog festivala „Prozefest“(u Novom Sadu i nagrade „Milovan Vidaković“ koja se dodeljuje za životno delo. Predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, nemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih nagrada, mešu kojima i Brankove nagrade i nagrade „Laza Kostić“.

Uredio je Antologiju srpske postmoderne fantastike, koja je 2004. godine proglašena za najbolju stranu knjigu u Ukrajini.