Jovica Aćin

Nagrada “Stanislav Lem” za 2019. godinu Jovici Aćinu

Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koja se dodeljuje za fantastiku u književnosti, a koju je ustanovio Izdavačko knjižarski centar „Solaris“, doneo je odluku da priznanje za 2019. godinu bude uručeno Jovici Aćinu.

Žiri je radio u sastavu prof. dr Sava Damjanov, Saša Radonjić i Brankica Đukić, a u obrazloženju se navodi sledeće:

„Književni svet Jovice Aćina počiva, pored ostalog, i u specifičnom – izuzetno autentičnom – carstvu fantastike. Najatraktivnije i najočiglednije ovo se ogleda u njegovoj prozi čiji mistifikacijski kodovi stvaraju nadrealnu fikciju koja se razlikuje od tradicionalnih modela literarne fantastike iako negde u podtekstu manje-više računa i na njih. Nesvakidašnjost i neobičnost Aćinovih priča (ponajviše!), svi nemimetički i suštinski antimimetički svetovi koje formira u njima, predstavljaju ga i kao pravog majstora fantastičke proze – vrednosno svakako u rangu najznačajnijih autora te vrste kod nas ali i šire. Ako se tome pridoda i književnokritička, odnosno esejistička delatnost Jovice Aćina, čiji je vrh u ovom kontekstu njegova studija Paukova politika (1978) – gde polemišući sa Cvetanom Todorovim, tada vodećim teoretičarem fantastike, daje jednu novu, mnogopodsticajniju viziju pomenute literarne prakse – onda bez imalo sumnje (uz ireverzibilni vremenski obrt krakterističan za SF!) možemo reći da nagrada ‘Stanislav Lem’ odlazi u ruke onoga koji ju je zaslužio mnogo ranije no što je uspostavljena.”

Ove godine su u najužem izboru za ovu nagradu, pored Aćina, bili Mirjana Novaković i Darko Tuševljaković.

IKC „Solaris“ je saopštio da nagradu čine plaketa i jedan vrhunski švajcarski časovnik, a svečano uručenje je zakazano za 22. februar u 18 časova u knjižari „Solaris“ u Sportsko-poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu.

Izvor: Danas

Jovica Aćin
Jovica Aćin