Mač u oluji - Dejvid Gemel

MAČ U OLUJI – prvi roman Dejvida Gemela o Rigantima

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Mač u oluji, koji čini prvi od četiri dela sage o Rigantima majstora epske fantastike Dejvida Gemela.

Riganti su keltojsko pleme vično magiji koje je suštinski privrženo prirodi i obožava bogove vazduha, vode i duhove zemlje. Serijal prati sukob i otpor, koji taj ponosni narod pruža moćnoj imperiji Kamena, kao oličenju „civilizacije“. Prva knjiga Mač u oluji čitaocima predstavlja stasavanje hrabrog Konavara u vođu plemena Riganata.

Konavar Đavolja Oštrica, obeležen je pečatom sudbine – rođen je u oluji koja je osudila njegovog oca na smrt. Priče o njegovoj hrabrosti šire se zemljom poput šumskog požara. Rođen je u pravom trenutku, jer će uskoro nemilosrdna armija Kamena preći more, a njen dolazak biće žestok i užasan poput lavine.

Zaklevši se da će odbraniti svoj narod, Konavar kreće na put koji će ga odvesti u samo srce neprijateljske teritorije, ali će se pre toga onostrane sile, mudre i zle, zainteresovati za mladog ratnika – od zloćudne Morigu do Šumskog starca, čija magija potiče iz vremena kada ljudi još nisu hodili svetom.

Saga o Rigantima inspirisana je istorijskim događajima, u prvom redu sukobom između drevnih starosedelaca severne Engleske, Briganata, i Rimskog carstva, a tu su i motivi pozajmljeni iz istorijskog perioda najezdi Vikinga, škotsko-engleskih ratova i građanskog rata u Engleskoj.

Roman Mač u oluji preveo je Marko Vojnović.

Dejvid Gemel (1948–2006) je bio britanski pisac herojske fantastike i trilera. Pre nego što je postao pisac, radio je kao fizički radnik, kamiondžija, izbacivač i novinar. Prvi roman, Legendu, objavio je 1984. godine, nakon čega je napisao više od trideset romana, uglavnom herojske i istorijske fantastike, ali i dva trilera (napisana inicijalno pod imenom Ros Harding).

Dejvid Gemel - Mač u oluji
MAČ U OLUJI – Dejvid Gemel