Kim Stenli Robinson

Kim Stenli Robinson dobio nagradu ”Robert A. Hajnlajn”

Jedan od najznačajnijih savremenih američkih SF pisaca, Kim Stenli Robinson, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Robert A. Hajnlajn“ za izuzetan književni rad na polju naučne fantastike koji inspiriše svemirska istraživanja.

Književni opus Kima Stenlija Robinsona čini devetnaest romana i više od četrdeset kratkih priča. Domaćem i svetskom čitalaštvu ovaj autor je najpoznatiji po nagrađivanoj trilogiji o Marsu u kojoj su opisani procesi teraformiranja crvene planete i izgradnje ljudske zajednice na novom staništu.

Nagrada „Robert A. Hajnlajn“ priznanje je za četrdesetogodišnji stvaralački rad, kojim je Robinson ujedno razmatrao ključna pitanja opstanka i razvoja ljudske civilizacije, ali takođe pružio i galeriju uverljivih likova, te prozu visoke literarne vrednosti.

Odluku o imenu ovogodišnjeg dobitnika memorijalne nagrade „Robert A. Hajnlajn“ doneo je odbor SF pisaca na čelu sa Majklom Flinom. Nagradu čine plaketa, srebrni medaljon i dve rever igle sa likom Roberta A Hajnlajna.

Ovo priznanje ustanovljeno je 2003. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su: Artur Č. Klark, Koni Vilis, Greg Ber, Leri Niven, En Mekafri…

Nagrada će Robinsonu biti uručena 27. maja 2016. godine u Baltimoru, tokom konvencije Balticon 50.