IV Festival fantastične književnosti Art-Anima

Program IV Festivala fantastične književnosti Art-Anima

IV Festival fantastične književnosti Art-Anima održava se tokom narednog vikenda, 03. i 04. juna u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). I ove godine manifestacija će doneti brojne tribine, promocije i predavanja o aktuelnim temama iz domena fantastične književnosti.

Manifestaciju će u subotu 03. juna u 14 časova otvoriti razgovor sa piscima Otom Oltvanjijem i Zoranom Stanojevićem, koji će biti fokusiran na različite pristupe fantastičnoj književnosti kako sa stanovišta prevođenja, tako i proznog stvaralaštva.

Od 15 časova biće predstavljena antologija regionalne kratke priče fantastike „Regia Fantastica 2“ koju je objavilo beogradsko Udruženje građana Sci&Fi, a od 16 časova biće upriličena tribina „Tolkin i mit, istorija i arhetip“ – o Tolkinovom odnosu prema mitovima, ali i o njegovom odnosu prema pređašnjim književnim tradicijama. O ovoj temi govoriće dr Nataša Tučev i dr Danko Kamčevski.

U 18 časova predviđena je promocija obimnog izdanja „Sokolar“, kojim poznati srpski pisac fantastike Vladimir Lazović obeležava 40 godina književnog rada.

Od 19 časova biće upriličeno predstavljanje knjige „Zatočnik pete sile“ dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović o stvaralaštvu našeg svetski priznatog pisca Zorana Živkovića. A program prvog dana Festivala zatvara predavanje dr Dejana Ognjanovića o uticaju velškog pisca Artura Makena na stvaralaštvo kultnog autora žanrovske književnosti i majstora strave H. F. Lavkrafta.

Festival fantastične književnosti nastavlja se u nedelju od 14 časova promocijom zbirke „Siva hronika“ Miloša Petrika.

U 15 časova je na programu multimedijalno predavanje „Fikcija, fantastika i pank: žanr u književnoj fantastici“ ma Igora Vujčića.

Od 16 časova dramaturg Mihajlo Vitezović održaće predavanje o filmskoj adaptaciji novelete „Priča tvog života“ Teda Ćanga u filmsko ostvarenje „Dolazak“.

U 17.30 sledi tribina „Za i protiv ekranizacije: Džordž R.R. Martin“ na kojoj će dr Ljiljana Gavrilović i dr Mladen Stajić govoriti o ekranizaciji „Igre prestola“, odnosno, TV seriji i problematici književnih fenomena.

Nakon ove tribine, od 19 časova uslediće tribina posvećena stvaralaštvu sve aktuelnijeg američkog pisca Filipa K. Dika, na kojoj će učešće uzeti dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić i poznata reperka Sajsi MC.

Festival će zatvoriti predstavljanje novog broja časopisa Književna fantastika, dodela nagrade za najbolju kratku priču koja je na konkursu ovog časopisa pripala piscu Ivanu Nešiću, kao i dodela nagrade za doprinos popularizaciji fantastike koju je dugogodišnjim i predanim radom zavredio pisac i kritičar Ilija Bakić.

Ulaz na sva festivalska dešavanja biće slobodan.

Pored festivalskog programa, posetioci će po povoljnijim cenama moći da kupe neka od domaćih izdanja iz oblasti fantastične književnosti.

Ove godine Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo, u saradnji sa klubom SKAZ i e-magazinom Armaturgija.

PROGRAMSKA SATNICA

Subota, 03. jun 2017.

Vreme Događaj Učesnici
14.00 Razgovor s piscima Otom Oltvanjijem i Zoranom Stanojevićem Oto Oltvanji i Zoran Stanojević. Moderator: Marija Milosavljević
15.00 Predstavljanje antologije kratke priče „Regia Fantastica“. Urednici Tihomir Jovanović i Svetislav Filipović
16.00 Tribina: „Tolkin i mit, istorija i arhetip“. Dr Nataša Tučev i dr Danko Kamčevski. Moderator Vlado Rukavina.
18.00 Promocija knjige „Sokolar“ Vladimira Lazovića Vladimir Lazović i Zoran Stefanović
19.00 Promocija knjige „Zatočnik pete sile“ prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović. Prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Zoran Živković, dr Jelena Marićević i Marijana Jelisavčić
20.00 Predavanje: „Uticaj Artura Makena na delo H.F. Lavkrafta“. Dr Dejan Ognjanović

Nedelja, 04. jun 2017.

Vreme Događaj Učesnici
14.00 Predstavljanje zbirke „Siva hronika“ Miloša Petrika Učesnici: Miloš Petrik, Žarko MIlićević
15.00 Predavanje: „Fikcija, fantastika i pank: žanr u književnoj fantastici“. Ma Igor Vujčić
16.00 Predavanje „Adaptacija književne fantastike Priča tvog života vs Dolazak“. Mihajlo Vitezović
17.30 Tribina „Za i protiv ekranizacije: Džordž R.R. Martin“. Dr Ljiljana Gavrilović i dr Mladen Stajić. Moderator: Nađa Bjelica.
19.00 Tribina „Filip K. Dik: re-konstruisanje stvarnosti“. Dr Mladen Jakovljević, Danilo Lučić i Sajsi MC.
20.00 Predstavljanje časopisa Književna fantastika i dodela nagrade sa konkursa za kratku priču. Dragoljub Igrošanac, Mladen Jakovljević, Ilija Bakić, Ivan Nešić, Danilo Lučić, Vladimir Manigoda.