“Hlorofilija” Andreja Rubanova

Novosadska izdavačka kuća “Solaris” nedavno je objavila antiutopijski roman “Hlorofilija” ruskog pisca Andreja Rubanova.

Roman govori o svevremenim i svakodnevnim ljudskim dilemama, strahovima i potrebama, te postavlja pitanja sistema vrednosti savremenog sveta u celini.

Priča je smeštena u Rusiju 22. veka. Celokupno stanovništvo preselilo se u prestonicu, a Sibir je dat Kinezima u zakup. “Niko nikome ništa nije dužan” – deviza je pod kojom živi Rusija-Moskva od kineskog novca. I odjednom, za dva dana, Moskva je obrasla travom visine televizijskog tornja! Ali to nije jedina nevolja. Savelije Herc, specijalni dopisnik žurnala “Naj-Naj”, posredstvom tajnih kanala dolazi do katastrofalnog saznanja da Kinezi napuštaju Sibir, čime se dovodi u pitanje ekonomski opstanak zemlje.

Andrej Rubanov, nekadašnji novinar, građevinski radnik, vozač i telohranitelj, ruskom čitalaštvu je poznat od 2006. godine, kada je veliku popularnost doživeo romanom “Do Time, Get Time”. Od tada do danas objavio je sedam knjiga među kojima i bestseler “Hlorofiliju”.