Dubrovnik kao Kraljeva Luka

Premijera druge sezone serije “Igra prestola”, koja je snimana prema romanu epske fantastike “Pesme leda i vatre” Džordža R. R. Martina, biće prikazana 1. aprila 2012. godine na kanalu HBO.

Nastavak ove hit serije sniman je u Hrvatskoj i na Islandu, a u susret premijeri, TV mreža HBO je na YouTube-u objavila dvominutni film sa snimanja u našem susedstvu.

U dubrovačkim srednjovekovnim zidinama prepoznata je savršena kulisa za Kraljevu Luku, glavni grad sedam kraljevstava i jedno od ključnih mesta radnje serijala.

Žive akcione scene snimane su na poznatim lokacijama u okolini drevnog grada: kuli Minčeti, Lovrijencu, kao i benediktanskom samostanu na ostrvu Lokrumu.

Dejvid Beniof, izvršni producent i scenarista serije, bio je prijatno iznenađen Dubrovnikom.

“Kraljeva Luka je verovatno najvažniji lokalitet cele serije i mora da izgleda dobro. Tog trenutka kada smo prošetali zidinama znali smo da smo našli pravo mesto. Pročitali smo opis u knjizi i došli u Dubrovnik, i shvatili da je to zapravo to”, objasnio je Beniof.

Najavljujući mogućnost nastavka snimanja serijala u Dubrovniku tokom 2012. godine, producent D.B. Vajs nije krio zadovoljstvo potencijalima koje pruža hrvatski grad:

“Očuvane srednjovekovne zidine bile su za nas pravo otkriće. Nadam se da ćemo idućih godina snimati još duže, jer je ovo predivno mesto za posao”, rekao je Vajs.

Druga sezona serijala “Igra prestola” snimana je tokom septembra i oktobra prošle godine, a pored nekoliko sporednih uloga koje su ostvarili neki od hrvatskih glumaca, u ovom spektaklu su se, kao statisti, okušali i mnogobrojni Dubrovčani.