Jaz - Darko Tuševljaković

”Jaz” – fantazmagorični roman o društvu u savremenoj Srbiji

U biblioteci „Zlatno runo“ izdavačke kuće Arhipelag, objavljen je novi roman Darka Tuševljakovića „Jaz“. Reč je o društvenom romanu sa elementima fantazmagorije, u čijem središtu su mladi ljudi razapeti između odlaska i opstanka u svojoj zemlji, i stariji uronjeni u nostalgiju i borbu s vremenom koje ih nadilazi.

Roman predstavlja snažnu priču o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost. Od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima, usred velikih političkih i istorijskih lomova.

Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine. Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama. Godine 2004. dobija nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Objavio je romane „Senka naše želje“ (2010) i „Jaz“ (2016), kao i knjigu priča „Ljudske vibracije“ (2013), koja se našla u najužem krugu za književnu nagradu „Zlatni suncokret“. Živi u Beogradu.

Odlomak iz romana možete pročitati na blogu Darka Tuševljakovića.