Terror and Wonder: The Gothic Imagination

Britanska biblioteka slavi gotski žanr

Terror and Wonder: The Gothic ImaginationLjubitelji maglom okruženih zamkova, misterioznih znamenja i duhova sada će moći da uživaju u njima zahvaljujući novoj izložbi Britanske biblioteke “Terror and Wonder: The Gothic Imagination” – piše Tanjug.

Internet pretraživač Gugl ranije ove sedmice posvetio je svoj “dudl” malo poznatom piscu takozvnaih gotskih priča Šeridanu Le Fanu. Jezivi crno-beli crtež devojke koju u snu pohodi jezivo priviđenje postavljen je kako bi se obeležilo 200 godina od rođenja irskog pionira horora.

Le Fanu je, međutim, rođen 50 godina pošto se u štampi pojavio “Otrantski zamak” Horasa Volpola i upravo je ta godišnjica razlog bila povod izložbe o užasima i čudima gotske mašte u Britanskoj biblioteci.

Izložba bi trebalo da bude najveća ikad proslava gotske literature i klasika tog žanra od “Frankenštajna” Meri Šeli i “Doktora Džekila i mister Hajda” Roberta Luisa Stivensona, preko savremenih pisaca poput Anđele Karter ili Klajva Barkera.

Na izložbi, pišu ostrvski mediji, biće izložena i dela Vilijama Blejka i Henrija Fuselija kao i savremene interpretacije žanra braće Čepmen ili Stenlija Kjubrika.

Zašto smo i dalje fascinirani gotskim stvarima? Tim Paj, kustos izložbe, veruje da je gotska priča vrhunac zabave.

“Zabavna je i eskapistička”, rekao je on Indipendentu. “Jedna od glavnih stvari u vezi sa gotskom pričom je što prija našoj čudnoj ljubavi prema strahu i zastrašivanju”.

Možda snaga žanra leži u tome što može da se primeni i na druge forme poput mode, filma ili umetnosti?

Varney