Andžej Sapkovski

Andžeju Sapkovskom Svetska nagrada za fantastiku

Podelite sadržaj:

Poljski pisac Andžej Sapkovski dobitnik je ovogodišnje Svetske nagrade za fantastiku (World Fantasy Award).

Nagrada za životno delo biće mu uručena na Svetskoj konvenciji fantastike, koja se u oktobru održava u Kolumbusu, Ohajo. Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja nalaze se velikani poput Ursule Legvin, Stivena Kinga, Terija Pračeta…

Karijera Andžeja Sapkovskog jedna je od najspektakularnijih priča o uspehu u svetu fantastične književnosti.

Rođen je 1948. godine u Lođu u Poljskoj. Po struci je ekonomista. Pre nego što se u potpunosti okrenuo pisanju, radio je kao predstavnik jedne inostrane trgovačke firme, ali i kao književni prevodilac.

1986. godine objavio je svoju prvu kratku priču „Veštac“ iz koje se razvio serijal kratkih proza i romana o Geraltu, mutant ubici, koji od ranog detinjstva uči da uništava čudovišta dok istovremeno traži svoje mesto u svetu dvostrukih aršina stvarajući sopstveni, specifični etički kod. Serijal je postao inspiracija za širom sveta popularnu istoimenu kompjutersku igru.

Andžeja Sapkovskog mnogi smatraju najvećim fenomenom epske fantastike nakon Tolkina, između ostalog i zbog toga što je uveo novine u sam žanr, spojivši fikciju i stvarnost i koristeći mitologiju slovenskih naroda.

On je najprevođeniji poljski pisac nakon Stanislava Lema. Njegova dela prevedene su na dvadeset jezika, među kojima su engleski, nemački, ruski, francuski, španski, portugalski.

Knjige Andžeja Sapkovskog na srpskom jeziku objavljuje izdavačka kuća Čarobna knjiga, koja je nedavno domaćim čitaocima predstavila zbirku njegovih kratkih priča „Maladi“.