Aleksandra Đuričić

Aleksandra Đuričić je rođena u Beogradu 1963. godine.

Studirala Akademiju za muziku i primenjenu umetnost “Mozarteum” u Salcburgu 1982-84. godine (violina i muzikologija, prvi stepen), zatim Fakultet dramskih umetnosti i Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala na FDU 1988, na grupi za Pozorišnu i radio produkciju, magistrirala 1998, na odseku teatrologije.

Poeziju i prozu objavljuje u časopisima: Gradina, Trag, Povelja, Balkanski književni glasnik, Kišobran (Vankuver) i Ogledalo (Čikago). Fantastičku prozu objavljivala u nedeljniku Grad, a istom je zastupljena i u zbirci “Gradske priče 3 – Fantastika”.

Dobitnik je druge nаgrаde nа Konkursu zа krаtku priču Vukаšin Conić 2010, specijаlne pohvаle nа konkursu “Proza na putu 2011”, kаo i nаgrаde zа priču nа 55-tom Konkursu Sаvezа jevrejskih opštinа 2011.

Od 1996. godine piše pozorišne i muzičke kritike, književne eseje i članke za časopise Pozorište, Ludus, Scena, Književnost, Teatron, Sveske, Zbornik Matice Srpske, Književni magazin, Orhestra…

Napisala je dve stručne knjige iz oblasti istorije opere i baleta “Istorija igre” i “Četiri veka operske priče”, kao i “Indeks operskih i baletskih libreta” (Paideia, drugo izdanje 2006).

Radila je kao profesor u srednjim umetničkim školama “Mokranjac” i “Lujo Davičo”, predavala je na FDU, FMU, a bila je i honorarni saradnik Pozorišnog muzeja Srbije.

Saradnik je književnog dodatka “Blic Knjiga”.

U rukopisu ima završne zbirke priča “Školjka u snegu”, “Dvanaest kratkih priča o ljubavi” kao i roman “Pogled na park”.