Zoran Živković

Zoran Živković: Utisci sa gostovanja u Lisabonu

Jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca i dobitnik „Svetske nagrade za fantastiku“ Zoran Živković gostovao je od 05. do 10. juna u Lisabonu, na poziv uglednog izdavača Kavalo de Fero, koji je do sada objavio šest njegovih dela u osam izdanja. Kao najnoviji u tom nizu krajem maja pojavio se roman „Knjiga“.

Ovim povodom, Dragoljub Igrošanac, urednik sajta Art-Anima, razgovarao je sa Zoranom Živkovićem.

Art-Anima: Upravo ste se vratili iz Portugalije. Kojim povodom ste tamo boravili?

Zoran Živković: U Portugaliji sam boravio šest dana na poziv svog izdavača. Kavalo de Fero jedan je od vodećih portugalskih izdavača koji, pored ostalog, objavljuje dela čak desetak nobelovaca (među njima i Andrića). Povod za posetu Lisabonu bio je dvojak: održavanje Sajma knjiga i izlazak iz štampe portugalskog izdanja mog romana „Knjiga“.

Ovo je već moja šesta knjiga koja se pojavila u Portugaliji. Prethodno su objavljeni „Biblioteka“, „Poslednja knjiga“, „Veliki rukopis“, „Pisac u najam“ i „Sedam dodira muzike“. Najveći uspeh među njima doživela je „Biblioteka“ koja je izišla u tri izdanja i po kojoj je u Portu priređena pozorišna predstava. Osim toga, „Biblioteka“ je uvršćena u obaveznu srednjoškolsku lektiru.

o-livro_cover_total

Art-Anima: Gde su sve održane promocije „Knjige“ i ko su bili učesnici?

Zoran Živković: Upriličene su dve velike promocije „Knjige“. Prva je bila u knjižari „Bertran“, najstarijoj na svetu, osnovanoj još 1732. Organizator je bilo Društvo ljubitelja književnosti „Točak knjiga“ koje mi je priredilo izvanredan prijem. Druga promocija odigrala se na Sajmu knjiga koji se inače održava na otvorenom. Tu je osim mene i izdavača učestvovao i jedan od najuticajnijih savremenih portugalskih književnih kritičara Žoao Moraleš koji je za „Knjigu“ imao samo reči hvale.

Kako su mediji propratili Vaše gostovanje?

Zoran Živković: Uživao sam izuzetnu pažnju medija. U dva vodeća dnevna lista, „Diario de noticias“ i „Publiko“, objavljeni su obimni razgovori sa mnom. Intervjui su se pojavili i u listovima „Sabado“ i „Tajm-Aut“, a Radio Antena 2, koji odgovara Trećem programu Radio Beograda, doneo je u dva dela intervju sa mnom. Dao sam intervju i za jednu od vodećih emisija iz kulture na portugalskoj nacionalnoj televiziji.

Imate li podatke o prodaji Vaših dela? Planiraju li se nova izdanja?

Zoran Živković: Moje knjige i inače uživaju popularnost u Portugaliji, a verujem da će se posle ovog gostovanja interesovanje za njih samo povećati. Predviđeno je, recimo, četvrto izdanje „Biblioteke“.

Kakvi su planovi izdavača kada je u pitanju dalje objavljivanje prevoda Vaših knjiga na portugalskom jeziku?

Zoran Živković: Moja nova knjiga pojaviće se u Portugaliji na proleće naredne godine. Biće to roman „Zbornik mrtvih“ kojim se zaokružuje trilogija „Papirus“.

Sa promocije u knjižari Bertran
Sa promocije u knjižari Bertran
Tekst objavljen u listu Diario de noticias
Tekst objavljen u listu Diario de noticias
Sajam knjiga u Lisabonu
Sajam knjiga u Lisabonu
Promocija na Sajmu knjiga
Sajamska promocija
Knjižara Bertran
Knjižara Bertran
''Knjiga'' u izlogu knjižare Bertran
”Knjiga” u izlogu Bertrana

10_livraria-bertrand