Vukanovićeve zbirke SF poezije objavljene u Poljskoj i Belorusiji

Slobodan Vukanović - SF poezija na poljskom i beloruskomOvih dana u Varšavi i Minsku objavljeni su izbori poezije poznatog jugoslovenskog SF pesnika Slobodana Vukanovića. Knjigu pod nazivom “Svjetleća voćka” na poljskom jeziku, u prevodu Agnješke Suska, objavila je izdavačka kuća “Agawa” iz Varšave. A tiražni list iz Minska “Zvjazda” objavio je izbor našeg pesnika pod naslovom “Ja nijesam ja”, u prevodu Ivana Aleksejeviča Čarote, profesora jugoslavistike na Državnom univerzitetu i Aljoše Čarota, zamenik glavnog urednika časopisa “Njomen”. Vukanović je, inače, jedini jugoslovenski SF pesnik zastupljen u kultnoj enciklopediji naučne fantastike slavnog srpskog pisca Zorana Živkovića.

Objavio je deset knjiga poezije,  SF roman “Ključ klatno”, knjigu libreta za balet i osam knjiga za decu. Njegovi tekstovi su objavljeni u čitanci za prvi, drugi i četvrti razred osnovne škole. Pozorišne drame su mu izvođene u Narodnom pozorištu u Tuzli, Pozorištu za decu i mlade u Prištini, a radio drame u Skoplju, Novom Sadu i Prištini. Prevođen je na engleski, ruski, francuski, arapski, italijanski, poljski, kazahstanski, beloruski, mađarski, slovenački, makedonski, albanski, bugarski i turski jezik.

Slobodan Vukanović je zastupljen u preko 30 antologija, panorama i izbora u Crnoj Gori i inostranstvu. Sedamdesetih godina prošlog veka bio je u vrhu jugoslovenske avangarde, i izlagao vizuelnu poeziju sa Marinom Abramović, Miroljubom Todorovićem, Zoranom Popovićem, Žarkom Rošuljom…