Vrtovi Vavilona - Milivoj Anđelkovic

”Vrtovi Vavilona” – roman o umetnosti nevidljivog

Nedavno je kao samostalno autorsko izdanje objavljen šesti roman književnika Milivoja Anđelkovića „Vrtovi Vavilona – roman o umetnosti nevidljivog“. Ovo delo, kroz priče o životu više umetnika otkriva ono što drevni spisi oduvek tvrde, a savremena nauka upravo spoznaje – da postoji i drugi, nevidljivi svet.

„Vrtovi Vavilona“ prate avanturu otkrivanja i naseljavanja tog sveta kroz uzbudljive događaje u Beogradu, Đenovi, Antibu, Nici, Parizu. Otkriće serije nepoznatih slika Pabla Pikasa u Đenovi i petnaest slika Milana Milovanovića, našeg poznatog impresioniste, nestalih posle izložbe u Ženevi 1918. godine, početak je akcione radnje romana „Vrtovi Vavilona“ i saznanja da kubističko osvajanje prostora kroz umnožavanje perspektiva ima dalekosežne posledice.

Roman se temelji na dokumentarnim događajima od 1914. godine do danas, od otkrića kamuflažnih uniformi u Prvom svetskom ratu kreiranih po predlogu Pikasa, po ugledu na odeću njegovih harlekina. Taj prvi korak u osvajanju nevidljivosti zatim je primenjen na topove, brodove, avione… dok nevidljive armije nisu postali mediji, ekonomija, humanost, komunikacija, kultura, obrazovanje…

Ličnosti romana, pored književnih likova novinara, mlade žene-kustosa i galeriste, su i: Pikaso, Apoliner, Milan Milovanović, Fransoaz Žilo i Dora Mar (Marković), dve žene iz Pikasovog života i drugi.

Roman „Vrtovi Vavilona“ se proteže u budućnost i ima četiri kraja. Ilustrovan je slikama i dokumentima oko kojih se razvija fabula, a muzički klasici koji se spominju u njemu deo su atmosfere vidljivog i nevidljivog sveta.

Knjiga sadrži 240 strana, a može se naručiti putem mejl adrese amika@verat.net po ceni od 300 dinara.

Milivoj Anđelković, rođen je u Beogradu 1940. godine, gde je diplomirao i magistrirao na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost. Živi i radi u Beogradu, u mladosti kao novinar, potom u izdavaštvu kao urednik, glavni urednik i direktor u izdavačkim preduzećima „Savremena administracija“ i „Književne novine“. Član je Udruženja književnika Srbije, urednik sajta UKS, nekadašnji urednik lista „Književne novine“.

Objavio je romane: „Savršen zločin“ (1999), „Osmeh Vizantije“ (2003), „Promocija revolucije“ (2008), „Potraga za hajdučkim blagom“ (2008), „Naseljavanje Viz@ntije“ (2012). U časopisima i novinama objavio je stotinak pripovedaka, kratkih priča i eseja. Dobitnik je zlatne plakete „Mirko Petković“, a za dramu „Umetnost disanja“ zavredio je nagradu „Isak Samokovlija“. Na talasima Radio Beograda emitovano je pet njegovih radio-drama i petnaestak dokumentarnih drama („Zvezdani časovi“). Njegova dela prevođena su na engleski, japanski i švedski jezik.