Objavljene nominacije za “Svetsku nagradu za fantastiku” (WFA)

World Fantasy AwardNedavno su objavljene nominacije za “Svetsku nagradu za fantastiku” (World Fantasy Award).

Ova ugledna nagrada se od 1975. godine dodeljuje za posebna dostignuća na polju fantastične književnosti, i to u šest standardnih kategorija – za najbolji roman, novelu, kratku priču, antologiju, zbirku, ilustratora – i dve specijalne, koje se dodeljuju za profesionalni i amaterski doprinos u izdavaštvu.

U trci za epitet najboljeg romana objavljenog u 2011. godini nalaze se dela: “Among Others” Kanađanke velškog porekla Džo Volton, “A Dance with Dragons” Dž.R.R. Martina, “11/22/63” Stivena Kinga, “Osama” Lavija Tidhara i “Those Across the River” Kristofera Bjulmana.

Posmatrajući bilans dosadašnjih nominacija i osvojenih nagrada, najveće izglede da se ovenča WFA priznanjem ima roman Voltonove, kome je ovo peta nominacija uz osvojenu “Nebula” nagradu. Sledi roman Dž.R.R. Martina koji do sada ima četiri nominacije i osvojenu “Lokus” nagradu za najbolji fentezi roman.

Dela Stivena Kinga i Lavija Tidhara bila su nominovana po tri puta, dok se roman Kristofera Bjulmana po prvi put našao u najužem izboru za neku od poznatih književnih nagrada namenjenih delima iz domena fantastike.

U konkurenciji za naslov najbolje novele nalaze se: “Near Zennor” Elizabet Hend, “A Small Price to Pay for Birdsong” K.Dž. Parkera, “Alice Through the Plastic Sheet” Roberta Šermana, “Rose Street Attractors” Lucijusa Šeparda, “Silently and Very Fast” Ketrin M. Valente.

Za najbolju kratku priču nominovana su prozna ostvarenja: “X for Demetrious” Stiva Dafija, “Younger Women” Karen Džoj Fauler, “The Paper Menagerie” Kena Liua, “A Journey of Only Two Paces” Tima Pauersa, “The Cartographer Wasps and the Anarchist Bees” E. Lili Ju.

Nominacije u ostalim kategorijama možete pogledati ovde.

Proglašenje dobitnika “Svetske nagrade za fantastiku” biće održano početkom novembra u Torontu, na “Svetskoj konvenciji fantastike”.

Nagrada nosi lik jednog od začetnika moderne fantastike, H.F. Lavkrafta, a zanimljivo je da je 1990. godine u kategoriji za najbolju priču dodeljena Nilu Gejmenu za “A Midsummer Night’s Dream”, epizodu grafičke novele “Sendmen”, čime je načinjen svojevrstan presedan jer je književna nagrada dodeljena stripskom ostvarenju.

Svakako treba spomenuti i da je 2003. godine u kategoriji za najbolji roman ova nagrada dodeljena srpskom piscu Zoranu Živkoviću za roman “Biblioteka”, što je poseban kuriozitet kada se ima u vidu da se nagrada uglavnom dodeljuje autorima sa engleskog govornog područja.