Filip David

Nagrada ”Stanislav Lem” Filipu Davidu

Nagrada „Stanislav Lem“ koja se dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike u književnosti, ove godine biće dodeljena piscu Filipu Davidu. Svečano uručenje biće održano u subotu 16. aprila s početkom u 16 časova na Novosadskom salonu knjiga, a tom prilikom o dobitniku nagrade govoriće prošlogodišnji laureat, Zoran Živković.

Žiri nagrade „Stanislav Lem“ u sastavu dr Svetislav Jovanov (predsednik), Saša Radonjić i Brankica Đukić, u obrazloženju je naveo da je Filip David oplemenio diskurs fantastike u srpskoj književnosti na krajnje suveren, inovativan i sugestivan način, te bitno uticao na nekoliko generacija naših pisaca ove provenijencije, a posebno knjigom priča „Princ vatre“ i romanom „Hodočasnici neba i zemlje“.

U obrazloženju žirija se još kaže: „Filip David spada u retke autentične prozne glasove u srpskoj književnosti, koji dostižu vrhunce prosedea fantastike uključujući istovremeno u takav prosede kreativno filtrirana iskustva modernističkog romana i postmoderne pripovetke. U zbirkama priča ’Bunar u tamnoj šumi’ (1964), ’Zapis o stvarnom i nestvarnom’ (1969) i ’Princ vatre’ (1988), kao i u romanima ’Hodočasnici neba i zemlje’ (1995) i ’San o ljubavi i smrti’ (2007), David kreira maštovite, duboko promišljene i žanrovski slojevite fantastične motive, likove i zaplete. U njihovim okvirima se ljubav i zlo, smrt i samospoznaja, onostrano i telesno predočavaju kao neodoljivo i kobno putovanje u nepoznate svetove, ali istovremeno i kao putovanje u središte duše, u taj nezamislivi i nedosežni prostor u kome čitalac, na kraju, spoznaje samo jedno: u tami, nijedna stvar ne ostaje skrivena – osim same tame.“

Nagradu „Stanislav Lem“ ustanovila je izdavačka kuća Solaris, a pored plakete čini je i vrhunski ručni časovnik švajcarske proizvodnje.

Nagrada ''Stanislav Lem''
Plaketa nagrade ”Stanislav Lem” za književnika Filipa Davida